LTM 7 momesnet

terug

momes.net

Momes.net revisited

Eind jaren negentig heb ik in de sectierubriek Frans van Levende Talen een serie artikelen geschreven over het gebruik van Momes.net in de lessen Frans. Het aanbod aan onderwerpen was zo groot dat ik me beperkte tot les jeunes journalistes, francofone kinderen, die schrijven over allerlei onderwerpen. Deze werden door de webmaster Marie gerubriceerd in actualités, animaux, divers, feuilletons, passions, rire, tourisme en vie quotidienne.

Toen Kennisnet aan docenten de mogelijkheid bood om een Kring te openen, heb ik bij al deze onderwerpen opdrachten geschreven voor leerlingen en deze in Blackboardstijl geplaatst in mijn Kring. Die heb ik na verloop van tijd omgewerkt tot een website waarmee ik me heb ingeschreven voor de ThinkQuest Voor de klas wedstrijd van 2000. In de mediatheek van ThinkQuest http://mediatheek.thinkquest.nl/~kl054 leidt deze website onder de titel Mes premiers pas sur internet een verborgen bestaan. Dat is jammer, want Momes.net bestaat nog steeds evenals webmaster Marie, die leiding geeft aan de website. Zij heeft zelfs de doelgroep uitgebreid tot de leeftijd van 18 jaar. Er zijn wat rubrieken bijgekomen, maar de oude zijn blijven bestaan en aangevuld met nieuwe bijdragen.
Omdat ik niet van mening ben veranderd en nog steeds vind dat onze leerlingen er misschien niet het perfecte Frans leren, maar wel leren communiceren in de doeltaal, heb ik de draad weer opgepakt, alle rubrieken aangepast en op het adres http://www.internetonderwijs.net/momesnet/momesnet.htm geplaatst.
De indeling is hetzelfde gebleven: aparte ingangen voor docenten en leerlingen, terwijl de docenten bij elk onderwerp kunnen doorklikken naar de leerlingen.
In een nieuwe rubriek contacten heb ik de volgende onderwerpen geplaatst: correspondances, mekefer, chatten en vakantie.
In correspondances kan de volgende keuze worden gemaakt:

* CORRESPONDANCE + de 18 ans *
* CORRESPONDANCE SCOLAIRE, PROJETS D'ÉCOLE*
* ENTRAIDE SCOLAIRE *

In Mekefer plaatsen de francofone kinderen al hun relatieproblemen in amour/amitié waarbij ze advies vragen aan hun leeftijdgenoten. Op deze rubriek kunnen alleen Nederlandse leerlingen worden losgelaten, die bereid zijn serieus in te gaan op de gemelde problemen. Dat kan ook niet anders, want Marie waakt! Andere onderwerpen in Mekefer zijn:
santé/beauté - technique - sites - divers - témoignages.
Veel van de inzendingen doen denken aan het kinderleed dat wekelijks op de achterpagina van de VPRO-gids verschijnt en waarop andere kinderen vaak heel volwassen reageren.
Bij het onderdeel technique woorden veelal vragen gesteld over computerbenodigdheden. Deze zijn vaak onleesbaar, zoals deze:
bonjour! enfin bonsoir
ben g une tour hp .....de mer......credi et je voudrer rajouter un fhanbus m et le pb c que g plus de bai en facade de libre ESQUE enfin ou je pourer trouer des fanbus externe ?merci - Guru-Gun (26/08/2003)
- répondre.
Ik zou leerlingen aanraden op de knop répondre te toetsen en te vragen waar hij of zij het over heeft.

De rubriek chatten is wegens misbruik uit de lucht geweest, maar is weer terug. Deelnemers moeten zich eerst melden bij Marie alvoren te worden toegelaten tot een chatbox.

De rubriek vakantie wisselt sterk naar gelang de seizoenen, maar het vaste item is gebleven n.l. de stichting Vacances Buissonnières Internationales (VBI), die op het openingsscherm, na een vriendelijk Bonjour, melding maakt van het feit dat ‘VBI organise pour les enfants et les jeunes, des séjours de vacances et des classes de découvertes hors vacances scolaires’. Er zijn altijd leerlingen, die bereid zijn om een leuk schoolreisje te organiseren voor hun klasgenoten. http://takatrouver.net/classe-decouverte/index.php3. Op dit adres vind je ook klassenreizen.

Discussielijst

Talendocenten discussiëren op de yahoo talendocenten lijst http://groups.yahoo.com/group/talendocenten/. Die mogelijkheid bestaat ook voor hun leerlingen. Voor Frans, uiteraard weer onder het toeziend oog van Marie, op http://www.momes.net/listedediff.html, die de discussielijst als volgt aanbeveelt: ‘

Une liste de discussion permet à tout un groupe de personnes de s'échanger des informations, sur un thème précis ou non, par l'envoi de courrier électronique. Chacun écrit à l'adresse de la liste et automatiquement tous les abonnés reçoivent le message dans leur boîte à lettres. La liste de discussion "MOMES" est destinée aux jeunes francophones et/ou francophiles qui veulent s'échanger des informations ou faire part de leurs points de vue sur tous sujets d'actualité pouvant les intéresser. Venez alimenter nos discussions! Apportez vos informations! Faites-nous part de vos opinions sur l'actualité! Communiquez-nous vos interrogations!

Ik ben al een klein jaar geabonneerd op deze lijst en heb alle berichten gelezen. Het is soms wekenlang heel stil op de lijst. Af en toe is er een kleine opleving, omdat iemand iets opmerkt waarop anderen reageren. Het was heel druk tijdens de docentenstakingen in Frankrijk. Opvallend daarbij was dat veel leerlingen hun stakende docenten steunden. Slechts een klein aantal vond dat ze tevreden moesten zijn met hun arbeidsvoorwaarden en uiteraard waren er ook leerlingen blij met de vrije dagen.
Af en toe intervenieert Marie of stelt een vraag aan een inzender zoals aan de leerling die alleen maar melding maakt van de staking op haar school:  ‘c'est pourquoi cette grève ? vous le savez? à+, Marie’. En als de Franse docenten zich ook gaan roeren op deze lijst grijpt Marie in
:

je me suis permis de prendre certaines de vos interventions pour les "copier-coller" sur le forum du site qui concerne la grève: http://momes.net/forum/greve.html. Comme il commençait à être "envahi" par des opinions de profs et d'autres divers adultes j'ai mis vos interventions car en principe sur momes, la parole est quand même en premier aux jeunes, enfants, adolescents, et autres écoliers, collégiens, lycéens, n'est-ce pas? :) Merci encore de votre participation, et pardon aux francophones hors de France qui ne doivent pas vraiment se sentir concernés par ce sujet un peu franco-français, non?

En daarmee maakt Marie duidelijk dat de onderwerpen een wat internationale allure moeten hebben.
Begin juni vonden enkele kinderen het wel genoeg zo, zoals deze jongen die schreef: Salut tout le monde, vu que sur Momes.net, en ce moment, on ne parle plus que de la grève, je voudrais lancer un débat sur les Simpson. On va pouvoir :
- commenter les épisodes,
- s'échanger des images,
- s'échanger des épisodes,
- se donner des sites parlant des Simpson,etc.
Merci de donner votre avis sur ce sujet.

En hij kreeg reacties. 

Hoe verder?

Ik ben al weer een tijdje uit het voortgezet onderwijs en weet dus niet hoe je nu de leerlingen aan de computer krijgt om in te loggen op momes.net. Bovendien heb je daarbij opdrachten nodig, die alleen vanuit de onderwijspraktijk kunnen worden geschreven. Ik ben dus op zoek naar docenten of studenten Frans, die mijn werk willen voortzetten met nieuwe rubrieken van momes.net en de opdrachten daarbij. Ik zal die plaatsen onder copyright van de inzender. De website is en blijft gratis toegankelijk voor docenten en leerlingen. Ik ben benieuwd!

John Daniëls

Levende Talen Magazine, oktober 2003

Terug


 © John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT