LTM 7-2003
 
Terug

Reizen met Virtual Tourist 

In de meeste leergangen voor het mvto staat wel het thema reizen met het daarbij horende reisvocabulaire. Net doen alsof je reist, is natuurlijk minder motiverend voor de leerlingen dan echt op reis gaan en het geleerde in praktijk brengen. Met Virtual Tourist http://www.virtualtourist.com/vt/ op de computer op school en thuis kunnen de leerlingen de door hun gewenste reis voorbereiden en als alles meezit, ook nog maken.

Virtual Tourist is een ontmoetingsplaats voor reislustigen, waar je allerlei afspraken kunt maken. Meer dan 325.000 leden uit 220 landen bouwen thuispagina’s met informatie over de landen en steden die ze hebben bezocht, maar ook over de eigen woonplaats. Deze individuele pagina’s worden verzameld door VT en in reisgidsen geplaatst. Met meer dan twee miljoen reisbestemmingen, een half miljoen reistips en bijna een miljoen foto’s mag je toch wel stellen dat een groot deel van de wereld virtueel is ontsloten.
VT leden die elkaar al in een internationaal forum hebben ontmoet, nodigen elkaar uit om op bezoek te komen. Zo ontstaan er spontaan allerlei informele kortstondige ontmoetingen, meestal ter gelegenheid van een evenement in een stad of regio. De reisgids levert informatie over logies, bezienswaardige plekjes enz. Dat nodigt natuurlijk uit om je koffer te pakken.
Je kunt een plaatsnaam typen om te kijken of daar ook VT-leden zitten, die meewerken aan deze vorm van informatieverstrekking. Ik typte mijn eigen woonplaats Haarlem en vond allerlei informatie over deze stad, verzameld door een trotse plaatsgenoot, die het Engels beheerst. In de regio is Amsterdam in trek met uitgebreide uitleg in het Engels over de viering van koninginnedag. In het Amsterdamforum staan veel buitenlandse verzoeken om inlichtingen. Daar kun je gewoon met je Engels terecht. Maar dan ben je nog steeds thuis.

Op reis 

Actieve docenten organiseren vaak schoolreizen en excursies naar binnen- of buitenlandse bestemmingen. Met Virtual Tourist op de schoolcomputers kunnen leerlingen in groepjes zelf de reisbestemming kiezen, de kosten voor reis, logies en verblijf berekenen, kortom de hele organisatie overnemen van hun docenten. Ze worden pas echt beloond voor hun inspanning, als ze hun reis ook daadwerkelijk gaan maken. Dat kan ook als in een gezin de jaarlijkse vraag aan de orde komt: waarheen gaan we dit jaar op vakantie? Kinderen zouden het voorwerk kunnen doen bij Virtual Tourist. Ze leren daarmee Engelstalige informatie door te geven aan de overige gezinsleden, zonder dat dit een schoolopdracht is. En dat is pas echt motiverend!
Het voorbereiden van een reis is al een genoegen op zich, omdat je met alle leden van Virtual Tourist, die al op jouw reisbestemming zijn geweest of er wonen, kunt overleggen. Alle leden hebben immers hun thuispagina waarop ze hun reisindrukken met foto’s kwijt kunnen. Na terugkeer kun je de jouwe daaraan toevoegen. Om te zien hoe Virtual Tourist precies werkt, ben ik zelf maar eens op reis gegaan. Ik koos de stad in Frankrijk waar ik nog niet zo lang geleden was geweest.

Rouen

De zoekmachine in Virtual Tourist werkt perfect. Rouen, France leverde vijf hits op:

5 Matches Found For "Rouen, France"    
Select A Destination Travel Guide
Haute-Normandie > Rouen
Haute-Normandie > Vieux Rouen
Haute-Normandie > Déville-lès-Rouen
Haute-Normandie > Sotteville-lès-Rouen
Haute-Normandie > Vieux-Rouen-sur-Bresle

Zoals ohieronder is te zien houdt VT een top vijf bij van reizigers die de meeste informatie verschaffen over hun reizen. Bovenaan de lijst een Canadese student uit Calgary met 27 documenten en 28 foto’s. Hoewel deze vijf reizigers zijn opgenomen in de Top 5 Rouen Tip Makers, slaan de getallen bij de teksten en foto’s op alle reizen die ze hebben gemaakt, dus niet alleen op Rouen.

Top  Pages for Rouen  
"MY FAVOURITE FRENCH CITY"
 27  28
by Amitu     (lives in Calgary)
"Rouen"
 20  71
by ATLC     (lives in Brielle)
"Rouen : The 100 church towers town"
 13  26
by Tomtom-Paris     (lives in Paris)
"WELCOME IN ROUEN"
 10  10
by ben76     (lives in Rouen)
"OrlandoBR's new Rouen Page"
 14  14
by OrlandoBR     (lives in São Paulo)

Klik je op de link View all rated pages (18), dan krijg je een lijst te zien van alle 18 VT-reizigers die echt in Rouen zouden moeten zijn geweest en die een reisverslag met foto’s zouden moeten hebben geplaatst op hun door VT ter beschikking gestelde homepage. Maar de meeste reisbeschrijvingen en foto’s slaan op de hele reis naar of vanaf Rouen. Bovendien is slechts één van hen een Rouennais, een ander woont in Parijs, maar dat is niet te zien, want de voertaal is Engels. Reden voor de geringe oogst zal wel zijn dat Rouen niet zo’n populaire reisbestemming is.

  Edit Your Rouen Page  |  Plan A Trip To Rouen  |  Rouen Discussion Forum  |

ben76's Homepage
 
No Picture.
Name: ben76   
Real Name:  
Lives in: Rouen
Birth Date: September 7, 1980
Member since: Mar 23, 2001
Last Login: May 12, 2003   17:18 UTC
Member's Time: Aug 22, 2003   13:59 CEST
VT Rank: 2796
Write to
ben76

Add ben76
To Your Friends

 

> Rouen  10  10
> Oulu  4  5
> Belgium  3  4

Elke naam waar je op klikt, toont als inleiding de gegevens van de inzender, zoals te zien op de homepage van de Rouennais Ben. Rechts staan zijn andere reisverslagen met daarbij vermeld de aantallen teksten en foto’s. Je kunt hem schrijven, hem opnemen in de vriendenkring of met hem en anderen discussiëren in het Rouen discussie forum.
Iedere Virtual Tourist, die echt op reis gaat, wordt verondersteld na terugkeer zijn ervaringen op zijn VT-homepage te publiceren. Deze komen met beschrijvingen en foto’s als volgt bij elkaar te staan:

All Rouen Member Tips

Travel Tips Tip Group Editors: Amitu.   > Become an Editor
 

64 64

13 9

10 7

 

10 9

14 13

1 1

 

1 1

10 8

5 4

 

2 2

5 5

Sports Travel
 

30 28

Bij het lezen van alle informatie over Rouen en omstreken valt het op dat niemand één woord Frans gebruikt of verwijst naar teksten uit Franstalige reisgidsen, zelfs de twee Fransen uit Rouen en Parijs niet. Dit verlaagt enerzijds de reisdrempel voor diegenen die geen Frans beheersen, maar aan de andere kant zullen docenten Frans moeite hebben hun leerlingen een reis naar Frankrijk Engelstalig te laten voorbereiden. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor hun collega’s Duits voor Duitstalige reisbestemmingen.   

MUST SEE ACTIVITIES - EGLISE JEANNE D'ARC - VIEUX MARCHE
Written Feb 25, 2003 Tip Rating:
See All Rouen Tips
> Create Your Own Rouen Must See Activity Tip
 Write to this Tip Author
 Leave a Comment
 Ask the VT Community about Rouen
Eglise Jeanne d'Arc   by ATLC
 

Description:
This modern church houses the original 16th century renaissance stained glass from St. Vincent's church that was bombed in 1944. It is also the exact place where Jeanne d'Arc was burned at the stake.

> ATLC's Rouen Page

> Add to your Custom Travel Guide 
[What's This?]

Een oplossing voor dit probleem is niet zo moeilijk te bedenken. De beschrijvingen bij de foto’s zijn minimaal, dus kan de leraar Frans zijn leerlingen opdragen naar uitgebreidere Franstalige informatie te zoeken en die in het Frans te presenteren. Zeker voor een stad als Rouen met de herinnering aan Jeanne d’Arc is dat niet zo moeilijk. Enkele reizigers hebben de aan haar gewijde kerk ontdekt op de Place du Vieux Marché en zoals op de afbeelding is te zien heeft Anke-Thea (ATLC) uit Brielle een foto van de kerk met een korte beschrijving op haar Rouen pagina geplaatst. Heeft een leerling elders op het Web meer en betere Franstalige informatie gevonden, dan plaatst hij deze, in het Frans natuurlijk, op de pagina: Build Your Own Rouen Must See Activity Tip. Want dat is precies wat de docent Frans verwacht van een leerling die Rouen ‘doet’.
De reis naar Rouen is trouwens de beloning voor het door de leerlingen verrichte voorwerk, dus ook het verzorgen van hun Rouenpagina, die kan beginnen op het adres:
http://www.mairie-rouen.fr/tourisme/monuments/.

Wanneer de docent geschiedenis ook nog bereid is een paar lesuren te besteden aan het roerige verleden van deze stad, dan gaan de leerlingen goed voorbereid op reis, die daarmee aan rendement wint.

Levende Talen Magazine, oktober 2003

Terug


 © John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT