Omhoog

Podcasts, gecombineerd met blogs: goed en goedkoop lesmateriaal voor het talenonderwijs (deel 2)

Leerlingen kunnen zich zelf trainen in luister- en spreekvaardigheid met podcasts. Dat zijn luisterbestanden die ze downloaden vanaf internet en opslaan op hun mp3 speler of computer. Er zijn podcasts + blogs ontwikkeld met een onderwijsdoel waarbij de leerlingen soms ook gesproken teksten kunnen insturen, zoals bij Englishcaster en Kan Talk.  Audio Lingua bedient ook andere talen. Maar de meeste podcasters en bloggers dienen een algemeen publiek, zoals die van Podcast Pickle.

Kan Talk 
Englishcaster, te vinden op http://www.englishcaster.com/ , is een database met een groot aantal speciaal voor het onderwijs Engels als 2e taal ontwikkelde podcasts. De site is doorzoekbaar op alfabet. Bij de K bijvoorbeeld staat het aardige Kan Talk dat beoogt wereldwijd Engels lerenden met elkaar in contact te brengen met behulp van VoIP aanbieder Skype.  
Je moet je weer even registreren en dat is gratis. Daarbij moet je je Skypenaam opgeven en als je nog geen Skype hebt, dat installeren. Ook al weer eenvoudig en gratis. Je maakt een profiel aan. Je kunt een taal kiezen, zodat je alleen met Francofonen of 2e taalleerders Frans te maken krijgt.
De leerlingen kiezen een gespreksonderwerp, beluisteren en beoordelen de sprekerskwaliteit met 5 sterren = native speaker tot 1 ster = moeilijk te verstaan. Ze kunnen daarna maximaal 2 minuten mondeling en ongelimiteerd schriftelijk commentaar leveren. Ze maken vervolgens zelf ook een opname. Met één klik op de knop share this recording sturen ze hun opname naar hun eigen docent, die waarschijnlijk ook nog zijn zegje over hun spreekvaardigheid wil doen, maar misschien ook genoegen neemt met de aan de inzender toe te kennen sterren. De combinatie van luisteren en spreken aan de hand van concrete opdrachten van de docenten van Kan Talk kan de taak van docenten enorm verlichten, omdat de leerlingen dit werk individueel en buiten klassenverband kunnen uitvoeren.

Audio-Lingua



Audio-Lingua ( www.audio-lingua.eu ) biedt podcasts voor het onderwijs Frans, Duits, Engels en Spaans. Het zijn korte opnames van maximaal 2 minuten afkomstig van native speakers van de genoemde talen. Ze zijn vrij te gebruiken voor niet commerciële doeleinden. Ze zijn ingedeeld volgens het ERK, niveau A1 tot C2. Dat maakt ze geschikt voor alle leerjaren. Je kunt de tijdsduur en het thema kiezen, vrouw of mannenstem en leeftijd. Het aardige is dat iedereen eigen opnames kan insturen. Mooie beloning voor leerlingen met een perfecte uitspraak! Zoals bij veel van dit soort uitwisselingsprogramma's vind je er een rating en een lijst met de laatste inzendingen. In de leeftijdscategorie van onze leerlingen staan onderwerpen die je meestal ook in de traditionele leergangen tegenkomt, zoals bij Frans:

Ik klikte op pagina 2 op de titel: Benoit : je pratique le judo! Aardig onderwerp voor een leerling die deze sport ook beoefent. Dit onderwerp is in de database geplaatst op Frans, sport, zich voorstellen, vrije tijd, man, jong volwassene. 

Lille Podcast
La communauté mondiale des professeurs de français heeft de podcast ook ontdekt voor het luister- en spreekonderwijs (http://www.francparler.org/fiches/podcasts1.htm).
Onder de titel Quels podcasts? vindt de bezoeker onder andere een overzicht van de podcasts van de media en die om Frans te leren, zoals Lille Podcast (http://houzekat.blogspot.com/) dat gratis Franse lessen aanbiedt. Leerlingen die moeite hebben met het begrijpen van de gesproken teksten kunnen de transcripts daarvan raadplegen. De leergang kent drie niveaus: op het eerste niveau is het spreektempo langzaam, op niveau 2 wordt elk onderstreept woord verklaard. Op niveau 3 is het spreektempo normaal. De ontwerper zegt desondanks dat de cursus bestemd is voor gevorderden. Podcast-docent Eric legt het ook nog even mondeling en schriftelijk uit:

Salut. Je suis Eric ton nouveau professeur de français. Tu as déjà une bonne connaissance de la langue française et tu souhaites l'améliorer ? C'est parfait ! Le principe de cette émission est d'apprendre en écoutant. A chaque épisode, je te raconterai une histoire. Grâce à ces histoires, tu apprendras de nouveaux mots et de nouvelles expressions qui sont utilisées tous les jours par des millions de Français. Chaque épisode sera organisé de la manière suivante: - une histoire lue lentement, d'une durée de 1 à 2 minutes - Une seconde partie dans laquelle j'expliquerai lentement les mots et expressions importantes - Une troisième partie qui te permettra d'écouter le texte lu à la vitesse normale de la langue française. Pour plus d'informations, tu peux visiter mon site. Bon courage et a bientôt.

Eric spreekt en schrijft zelf alle podcasts die hij publiceert in episodes op: http://feeds.feedburner.com/LillePodcast. Zijn bezoekers kunnen altijd reageren op een te downloaden formulier waarop ze hun commentaar kunnen schrijven en opsturen.  

Facebook
Professeur Eric is op veel plekken te vinden, op http://feeds.feedburner.com/LillePodcast, maar ook in het bekende uitwisselingsprogramma Facebook waar hij een discussieprogramma heeft opgezet. Als een goede docent helpt hij zijn cursisten hun weg naar zijn plekje in Facebook te vinden:

Salut à tous !
Je viens de créer le groupe de discussion "Lille Podcast" sur le réseau social FACEBOOK. Il s'agit d'un espace d'échange pour vous tous. L'inscription et tous les services sont gratuits. - Pour y accéder, va sur le site www.facebook.com (le site est en anglais). - Il suffit de créer ton compte. Ajoute une petite description. - dans la zone "search" 'en haut à gauche), tape "lille podcast". - clique sur l'image rose pour accéder au groupe. - dans la fiche du groupe, clique sur "Join this group". Et voila ! c'est tout simple. - Tu pourras parler avec d'autres étudiants ou professeurs de français. - Poser des questions - Echanger tes expériences et tes methodes d'etudes, etc Attention: la langue parlée dans ce groupe est le français... mais tu es la pour ça, non ?
A bientôt sur le groupe Lille Podcast de Facebook
!
Eric 

Podcast Pickle



Podcast Pickle heeft volgens eigen zeggen de grootse verzameling pod- en vidcasts en is te vinden op http://www.podcastpickle.com/. Je kunt zoeken op audio of op video, op genre, maar ook op populariteit, op oude en nieuwe casts en zelfs op titel.

Start Exploring Today
 

Bezoek aan de website en het downloaden van alle gewenste onderwerpen in geluid en beeld zijn gratis, maar de ontwerpers vragen een vrijwillige donatie van $2 per maand of eenmalig $25. Dat is voor het gebodene, zeker als het onderwijs er iets mee kan, niet veel. Dat komt omdat Podcast Pickle ook inkomsten uit reclame heeft. De werking is simpel. Je hebt 3 knoppen voor de luisterfunctie en 3 voor de kijkfunctie, afhankelijk van welk apparaat je gebruikt. Eenmaal ingelogd, krijg je een eigen domein en daar kun je een profiel aanmaken, eventueel met foto. Je kunt dan post ontvangen en verzenden aan andere leden, je eigen podcasts en blogs opslaan en die van anderen lezen en beluisteren, contacten leggen met anderstaligen. Bloggende leerlingen krijgen zeker reacties van buiten de klas. Dit lijkt me motiverend voor ze.




Een voorbeeld

Vaste inzendingen bij Podcast Pickle zijn afkomstig van de website http://techtalkforfamilies.com/ waarvandaan als laatste bijdrage met nummer 37 een interview over het gevaar van videogames voor jongeren. Twee Harvard professoren beweren dat dit gevaar wel meevalt. Ingeschreven leerlingen hebben het recht hierop te antwoorden, of mee te discussiëren in het forum. Ze produceren schriftelijk Engels dat leesbaar moet zijn voor Anglofonen. Ze kunnen de zo ontstane discussie automatisch laten doorsturen naar hun docent of de elo van de school. In een klassendiscussie laten de leerlingen weten of ze het eens of oneens zijn met de geleerde heren en waarom wel of niet.
Voordeel van pod- of videocasting is dat de leerlingen dit individueel thuis als huiswerk of op school achter een computer met internetaansluiting kunnen doen. De leraar hoeft er niets voor uit de kast te halen, niets voor te bereiden. De leerlingen zoeken zelf een onderwerp, luisteren net zo lang naar de podcast totdat ze de inhoud in samenvatting kunnen weergeven in de doeltaal, maken daarbij aantekeningen voor zich zelf, die ze in de klas kunnen gebruiken. En alleen al bij Podcast Pickle komen er dagelijks nieuwe onderwerpen bij, dus keus genoeg.

Omhoog


© John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT