LTM-2-2004

terug

Web in de klas 1

Met een beamer, een computer en een internetaansluiting in hun lokaal, kunnen docenten hun leerlingen alle mogelijke van het internet of van elders afkomstige leerstof op het scherm laten zien. Het programma OSP, dat daarbij van dienst kan zijn, is te vinden op www.webindeklas.nl  en was het onderwerp van de workshop van Bram de Bruin en Erwin de Vries op de jaarvergadering van de VLLT.

Online Sheet Producer (OSP)

OSP is een computerprogramma dat, zoals de S en de P aangeven, sheets kan produceren. De sheet dankt zijn ontstaan aan de overheadprojector, de moderne vervanger van het traditionele schoolbord. In OSP zijn de sheets echter geen licht doorlatende beschreven of bedrukte velletjes, maar keurig in mappen in de computer opgeslagen webpagina’s, die op elk gewenst moment kunnen worden opgeroepen en met de beamer vertoond. De gebruikte techniek voor het aanmaken van de sheets/internetpagina's heet in technische termen wel content management syteem. Daarmee wordt bedoeld dat gegevens voor de pagina uit een database worden opgehaald. Die gegevens kun je zelf invoeren en het publiceren op internet gebeurt niet meer op de traditionele manier met een apart ftp-programma maar online. Het programma is zogezegd tekstverwerker en publisher in één.
Met behulp van OSP brengen docenten beeld, video, geluid en tekst in de klas. Hoe ze dat moeten doen, staat in de uitgebreide handleiding van de hand van Erwin de Vries en Peter van Rees op de site webindeklas. Voorbeelden van de OSP's van beide workshopleiders vindt u op http://www.webindeklas.nl/bram/  (Bram de Bruin) en http://www.webindeklas.nl/ek/  (Erwin de Vries).

OSP werkt als een gewone editor, zoals Word of het gratis bij Windows meegeleverde WordPad. Je kunt er dus tekst mee schrijven, knippen en plakken, uit andere programma's kopiëren, elk gewenst lettertype kiezen, de grootte en de kleur ervan, afbeeldingen invoegen, schermafdrukken maken, alle soorten pagina’s maken, ook met tabellen, links naar andere pagina's toevoegen, de pagina’s een naam geven en in mappen opslaan. Zo werkt elke tekstverwerker. Je kunt sheets of delen daarvan ook printen, bijvoorbeeld ten  behoeve van zieke leerlingen. Omdat de pagina's op internet staan, zijn ze te allen tijde oproepbaar.
Nog mooier natuurlijk is de mogelijkheid van OSP om leerlingen ook sheets te laten aanmaken en te laten versturen naar de schoolserver. Ze krijgen de functie van redacteur en een wachtwoord. Het voordeel hiervan is dat niet altijd de docent achter zijn beamer en zijn zelf gefabriceerde sheets hoeft te zitten, maar ook leerlingen aan de klas kunnen laten zien wat voor interessante zaken ze op internet hebben gezien. Riskant is dat niet, want de leerlingen kunnen geen ‘gebruikers beheren’ of de configuratie wijzigen en dat is maar goed ook, want een geintje is gauw uitgehaald. 

De lessen
Veel docenten maken al individueel of in groepsverband extra les- of toetsmateriaal bij hun gebruikte leergangen of werken met eigen gemaakt lesmateriaal. Ze kunnen nu hun verzameling eenvoudig met OSP bewerken, opslaan en verspreiden. Dit is ongetwijfeld een aantrekkelijke vooruitgang in vergelijking met alle traditionele tekst- beeld- en geluidsdragers.

Aanmelden, de handleiding lezen en beginnen
Als je op www.webindeklas.nl bent aangeland, kun je klikken op producten om informatie te lezen over de Online Sheet Producer, op demo, om voorbeelden te zien van wat je met dit programma kunt doen en je klikt op downloads om de handleiding van de OSP als pdf-file op te roepen en eventueel op de eigen computer op te slaan.
Ik kreeg van de makers van het programma toegang tot een OSP en ben aan de slag gegaan. Op internet zocht ik het mij toegekende adres voor de OSP op. Via een klik op 'pagina wijzigen/toevoegen/kopiëren' kwam ik op een inlogscherm. Nadat ik mijn inlognaam en wachtwoord ingevoerd had, verscheen het volgende editor-scherm en kon ik mijn 'sheets' gaan aanmaken. 

5 - Pagina wijzigen

Titel :
Bovenliggend onderwerp : Volgnummer Sjabloon : Zichtbaar? :  >Preview (eerst saven!) >Terug naar de site

Inhoud van de pagina :

                     Voeg link toe  Voeg plaatje toe
Voeg document toe
 
> Kleur                

 

Wie een beetje vertrouwd is met tekstverwerken, herkent de meeste symbooltjes. In het grote tekstvlak kun je meteen beginnen te typen, uiteraard een inleiding over wat je gaat laten zien. In de handleiding staat een duidelijke en beknopte uitleg van de werking van alle knoppen.

De kosten
De ontwerpers van Webindeklas verzorgen ook de hosting-service van OSP. Daarover geven zij de volgende informatie. 

Hosting 

U kunt over een OSP beschikken via de hosting-service van www.webindeklas.nl. De kosten daarvoor bedragen per jaar € 120 ex. BTW. U krijgt daarvoor:

Voorwaarden:


Voor de prijs hoeft een school dit programma niet te laten liggen. Het biedt docenten, die dat willen en kunnen, allerlei mogelijkheden om op het internet te experimenteren met het ontwerpen van lessen.

↑↑


 © John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT