LEVENDE TALEN MAGAZINE 2007

Omhoog

ICT portretten van scholen voor voortgezet onderwijs (deel 2)
 
De onderwijsinspecteurs hebben het ict-gebruik op scholen onder de loep genomen. Ze bezochten 120 scholen in binnen- en buitenland en publiceerden de resultaten van hun bezoek op http://www.schoolvoorbeelden.nl/ict-schoolportretten/index.php. Van die 120 geportretteerde scholen waren er slechts een paar met voor bezoekers interessante digitale talenlokalen. In LTM 4 liep ik door de eerste vijf scholen uit de lijst, in deze aflevering volgen de overige scholen.

6 Etty Hillesumlyceum in Deventer ( http://www.ettyhillesumlyceum.nl/Locaties/HBL/HBL/index.htm ).Op locatie het Vlier bevindt zich naast de andere talenlokalen het digitale vaklokaal Russisch. Het is rijk voorzien van lesmateriaal. De leerlingen vinden er onder andere luister- spreek- en schrijfoefeningen, taalspelletjes en ze kunnen Russische liedjes beluisteren met en zonder tekst.

7 Raayland College in Venray ( http://www.raayland.nl )
De vaklokalen zijn te bereiken via de koppeling onderwijs in het linkerframe en daarna de koppeling onderwijs per vak. Daar kun je zien dat deze school drie mogelijkheden heeft om de leerlingen per vak digitaal te ondersteunen namelijk via de twee elo's: Moodle en It's Learning. Zoals gebruikelijk zijn de Moodle lokalen op slot en daardoor niet toegankelijk voor bezoekers die geen inloggegevens hebben. Op de indexpagina van de elo It's Learning staat een dergelijke boodschap als bij Moodle: 'Welkom bij it's learning en het Raayland College. Je kunt je aanmelden door je gebruikersnaam en wachtwoord in de velden aan de linkerkant in te vullen en op "Aanmelden" te klikken'. Daar kom je dus ook niet verder dan de deur. Maar de derde mogelijkheid is de meest gastvrije namelijk via de oude website van de school waar nog enkele vakken zijn te vinden:

Engels
Bij Engels moeten de leerlingen een engelstalig televisie- of radioprogramma beluisteren en daar een rapport over schrijven. Ze moeten ook een samenvatting leveren in het Nederlands en een persoonlijke mening in het Engels. Vervolgens moeten ze een krant kiezen uit de bijgeleverde websites. Ze moeten een recent artikel lezen en daarvan een leesrapport schrijven. De leerlingen moeten ook nog een bezoek brengen aan het vaklokaal Engels van Collegenet, http://www.collegenet.nl/vakken/engels/, maar daar is geen woord Engels te vinden.

Frans
Bij deze taal veel links naar franstalige websites. Op http://www.captage.com vinden de leerlingen: ‘een heel leuk en interactief "adventure game". Verleid de prins: klik op "Le bal du prince", kies een personage en vergaar zoveel mogelijk "points de séduction". Dit doe je door het goede antwoord te kiezen aan het einde van ieder stukje tekst en door het schrijven van de mooiste liefdesbrief. Slechts enkelen is het gegund de prins te verleiden. Maar het is alleen al leuk om de liefdesbrieven van anderen te lezen’.
Het is nauwelijks voor te stellen dat meisjes van deze tijd hun liefdesbrief als volgt beginnen: Prince Rodolphe, vous qui maintes fois convoité avez su gagné (!) si précieusement mon coeur, sachez que lorsque nos deux âmes unies auront atteint l'insoutenable légereté de l'être, partout à cent lieux de votre royaume les héraults annonceront notre bonheur……..(en nog steeds geen einde zin!).

Biologie
De docenten van dit vak hebben een aantal lesbrieven over allerlei interessante onderwerpen op de website van de school gezet en allerlei links naar websites waarbij ook engelstalige zoals dit evolutiespel van de BBC:
‘The Evolution game: You're a small primate in the Eocene forests of 50 million years ago, but the world is changing.
You'll have to adapt. How you play the game will affect what you become’.

Natuurkunde
De docenten van dit vaklokaal hebben ook heel wat lesmateriaal geplaatst en schuwen ook geen engelstalige websites, zoals deze http://www.laserium.com/Inside.html over de werking van laser. Van nog meer vakoverstijging met Engels getuigt het project Energy on the Move dat bijna al weer 10 jaar oud is, maar nog steeds lesmateriaal kan opleveren:The project Energy on the Move aims to offer a challenging context for pupils of secondary schools in different European countries by bringing them in contact with researchers from all over Europe. While asking questions to the scientists by Electronic Mail every school tries to develop a scenario for the European Energy-supply in the year 2100. The questions posed are rewarded by the scientists. The pupils and their teachers can see on a specially designed World Wide Web site how they are doing in comparison with the other schools’.

Geschiedenis
In dit lokaal vinden de leerlingen koppelingen naar websites met daarop de hele wereldgeschiedenis. Andere talen worden niet geschuwd, zo blijkt uit de koppeling naar de website van het Haus der Geschichte met een virtuele tentoonstelling over deling en eenwording van Duitsland aan de hand van cartoons http://www.hdg.de/karikatur/view/karikaturen.html.

8. Het Calandlyceum in Amsterdam ( http://www.hetcalandlyceum.nl ).
De vaklokalen van deze school heb ik al besproken in LTM  8-2006. De docenten gebruiken deels Epsilon, een afgeleide elo van Moodle. Maar er zijn ook docenten, die zelf een website hebben gebouwd vol lesmateriaal voor hun eigen leerlingen en die van hun vakcollega's.

9. Bonhoeffer college in Enschede ( http://www.bc-enschede.nl )
V
eel scholen hebben tegenwoordig door de fusiedrift meer dan één locatie. Het Bonhoeffer heeft er maar liefst zeven. Om een koppeling vakken te kunnen vinden moet je eerst een locatie kiezen. Op de locatie van der Waalslaan staat vakken in de statusbalk. Met een klik kunnen de leerlingen op zoek gaan naar iets leerzaams voor een vak. De meeste vaklokalen waren echter op het moment van schijven nog niet ingericht.

Duits
De docenten Duits sturen hun leerlingen het land in op stedenbezoek onder het motto alles over Berlijn http://www.berlin.de, alles over Bonn http://www.bonn.de en zo volgen nog de steden Bremen, Frankfurt, Hamburg, Weimar en Munchen. Met de simpele koppeling: www.stad.de kun je virtueel het hele land doorreizen.. Wat de leerlingen in al die steden moeten gaan doen, heb ik niet kunnen vinden in dit vaklokaal. Misschien moeten ze daarvoor eerst naar de bibliotheek http://www.grass-gis.de/bibliotheken/

10
. Aloysius College - Den Haag ( http://www.aloysius.nl )
In de statusbalk staat weer de rubriek vakken. De docenten daarvan hebben veel koppelingen gelegd naar websites die ze interessant vinden en die ze ook een omschrijving meegeven. Er staan geen uit te voeren opdrachten bij waarmee de leerlingen moeten bewijzen dat ze van hun bezoek iets hebben geleerd. Vakcollega's die een blik willen slaan in de digitale lokalen van deze school kunnen er gewoon binnenlopen.

Conclusie
Van de lange scholenlijst
vond ik slechts in een handvol vaklokalen onderwerpen die misschien interessant zijn voor vakcollega's van andere scholen en dus het signaleren waard. De meeste docenten van de digitale lokalen leveren koppelingen naar websites. Of hun leerlingen deze websites bezoeken en of deze van dat bezoek terugkeren met informatie die ze daarna als lesmateriaal gaan verwerken, is voor de bezoekers niet te zien. Dit zou misschien de conclusie wettigen dat docenten alleen maar in hun ogen nuttige websites signaleren, zonder de leerlingen een opdracht te geven er aanvullende leerstof te gaan halen en te leren. Zouden ze dat wel doen, dan fungeert de inhoud van zo'n website gewoon als een hoofdstuk uit het leerboek. Zo kunnen veel websites ook samen een leerboek vervangen. De meeste docenten verwijzen echter hun leerlingen nog gewoon naar oefeningen uit de gebruikte leergang of de daarbij horende website van de uitgever.
De inspecteurs zijn ook op reis gegaan om scholen op ict-gebruik te portretteren in Canada, Frankrijk, Ierland, Engeland en Zweden. Maar ook hun buitenlandse collega’s hebben hetzelfde gedaan. In LTM 5 zal ik van die bezoeken verslag uitbrengen, althans voor zover er iets interessants valt te melden voor de lezers van dit blad.

Wordt vervolgd

omhoog


 © John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT