Mach Mit Mobil
Omhoog

MMM – 3 letters om te onthouden

Tik je bij Google “MMM” in, dan volgt deze mededeling:

MMM kan verwijzen naar:

Maar ga er maar vast van uit dat er binnenkort een verwijzing bij komt: naar Mach-mit-Mobil. Op 6 februari 2012 startte namelijk de Mach-mit-tour van de sinds een half jaar actieve Actiegroep Duits, een samenwerkingsverband van Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), Duitsland-Instituut (DIA), Goethe-Institut (GI) en de Duitse ambassade. De groep opereert onder de naam Mach mit (zie www.machmit.nl). De eerste, zeer zichtbare, door BMW gesponsorde actie is de Mach-mit-tour: 2 knaloranje BMW’s vol lesmateriaal en gadgets komen op verzoek naar scholen – ook de uwe! – toe voor een ‘Stationenlauf’ in de aula of in uw eigen lokaal waarin leerlingen allerlei interessante zaken over Duitsland aan de weet komen. Een bijzonder aardige variatie op de ‘gewone’ lessen. U krijgt dan te maken met bijvoorbeeld Lydia Boettger, standplaats GI Rotterdam. Het programma werd ten doop gehouden op het Calscollege in Nieuwegein, in een tweede klas, tot groot plezier van zowel leerlingen als docenten. Helemaal spannend was de aanwezigheid van pers, radio en tv. Voorafgaand aan het leerlingenprogramma werden de twee BMWs (voor de liefhebbers: een Z4 en een X1) officieel overgedragen.

Eigenlijk was dat al eerder gebeurd in Voorburg, tijdens de Deutschlandrallye op 1 februari aan de Voorburgse Dalton Scholengemeenschap – weliswaar officieus, maar even mediawerkzaam (o.a. NOS-journaal/-jeugdjournaal). Eigenlijk had ’t Machmit-project er inhoudelijk niet zoveel mee te maken, maar het leek alle betrokkenen een zinvol extra om het Machmit-project in de openbaarheid te brengen, een sneak preview zogezegd. De Deutschlandrallye was door Dalton-docent (en www.duits.de-beheerder en –motor!) Paul Goossen en collega’s opgezet rond de in 2009 door de weer zeer actieve werkgroep Deutsch macht Spaß verspreide kaart van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Ook in Voorburg ging het om een Stationenlauf: met speelgoed-VW’s (geen BMW’s dus, Paul Goossen is een kever-freak!) rijden de leerlingen over de kaart. Onderweg krijgen ze allerlei opdrachten: taalvragen, gerechten proeven, Landeskunde-opdrachten, recepten van specialiteiten als Sachertorte, zingen, internetopdrachten – een fraai mengsel kortom van ernst en (veel) luim, motto: Deutsch macht Spaß. De Machmit-ploeg zal ongetwijfeld een paar van de Dalton-ideeën opnemen in het eigen workshop-pakket!

Machmitmobil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anders dan in Nieuwegein was de Deutschlandrallye op het Dalton in Voorburg een groots opgezette actie die in de fraai versierde auila van de school plaatsvond: alle acht tweede klassen deden mee, steeds twee klassen per lesuur. En heel slim en geslaagd: als spelleiders functioneerden 15 leerlingen uit de klassen 3 en 4. Het plezier was groot, bij alle betrokkenen. Duidelijk is dat zoiets alleen mogelijk is als ook de school als geheel meewerkt: lesroosters moeten worden aangepast, er moet voldoende toezicht zijn, etc. Op het Dalton was dat prima geregeld. En dan kan er heel veel! Paul Goossen zei er dit over: “Ik heb het gevoel of ik 10 verjaardagen tegelijk vier!” En z’n leerlingen waren ook niet op hun mondje gevallen: "Je hoeft toch geen Lederhose aan hè?" (een bovenbouwleerling op de dag ervoor) en "Meneer, kunnen we nog iets regelen met die auto?" (een 3e-klasser tegen BMW-chef Koenders bij diens vertrek).photo

 

e Machmit-workshops zijn kleinschaliger georganiseerd: u kunt er desgewenst uw hele school voor op de kop zetten, maar dat hoeft niet: gewoon 1 klas in 1 lesuur in het eigen lokaal kan ook heel goed!

Maak gebruik van deze unieke mogelijkheid: mail naar mach-mit-mobil@rotterdam.goethe.org. Gewoon DOEN!

De sfeer proeven? Kijk op deze websites:
Voorburg:
www.youtube.com/watch?v=CTHzxAFmvKQ&feature=youtu.be  Nieuwegein: www.dnhk.org/nl/presse/bildmaterial

                                     omhoog


© Kees van Eunen stuur een bericht aan het bureau LT