apps deel 2
Omhoog

Apps voor het onderwijs deel 2

In het vorige nummer van Levende Talen Magazine kwam een drietal apps – uweetwel, programmaatjes voor smartphone en/of tablet die het dagelijkse leerlingen- en docentenleven kunnen opvrolijken. We schreven toen: “Het moet al heel raar zijn als er tussen al dat apps-geweld niets bij is voor talenonderwijsdoeleinden.” En hebben dat geïllustreerd met Wikihood, Lernabenteuer Deutsch en Tap-dictionary. In deze aflevering borduren we verder door op het stramien van gratis handige en relevante apps voor het talenonderwijs!  

Wattpad
  ■
betreft: reader met toegang tot vele gratis e-books
  ■
techniek: Apple/Android
  ■
talen: vele, waaronder Duits, Engels, Nederlands, Spaans, Russisch, Arabisch, Hebreeuws en nog zo’n tien andere talen     
  ■
kosten: gratis

Wattpad is in feite een gigantisch archief waarin ruim 100.000 e-books in de bovengenoemde talen zijn bijeengebracht. Download en gebruik ervan is geheel gratis. Na de start op + drukken, de gewenste taal en rubriek kiezen, klikken en prompt verschijnt er een waslijst van titels. Klikken en lezen maar! De lijst rubrieken is lang: sciencefiction, adventure, mystery/suspense, romance, short story, poetry, humor, nonfiction en ga maar door.
Op de Wattpad-website staat nog meer info en wordt ook het e-book van de week aangeprezen. Daarnaast hebben auteurs in spe er de mogelijkheid eigen producten te uploaden.

My French teacher and me

Tip voor onderwijsinzet: Wattpad is magnifiek als toegang tot allerlei soorten literair materiaal. De auteurs zijn weliswaar hobbyschrijvers, maar er is heel veel spannends te vinden. Laat leerlingen er dus gerust eens in snuffelen. Geef ze bijvoorbeeld de opdracht minstens twee of drie titels er uit te pikken en die kort samen te vatten. Groot voordeel: op sites als www.scholieren.com  vinden ze gegarandeerd niets over de inhoud van Wattpad. Ze moeten dus hun samenvatting geheel zelf schrijven. Handig als examenvoorbereiding! Meer informatie: www.wattpad.com  

Wiktionary & ColorDict (Wikipedia & friends)
 betreft: twee woordenboeken die zowel vertalingen geven als het gevraagde woord in verschillende Wikimedia opzoeken
 techniek: Apple/Android
 talen: vele, waaronder naast de gebruikelijke ook Noors, Limburgs en enkele Bantoetalen
 kosten: gratis

      Wiktionary is een bijzonder fraai meertalig woordenboek in de Wikipedia-stal. Naast de klassieke woordenboekfuncties is er voor een aantal talen ook grammaticale info voorhanden. Voor Duits bijvoorbeeld over de naamvallen. Werkt het handigst als internetapplicatie en past zich dan goed aan aan de beperkingen van een tablet. Het aardige is dat iedereen die dat wil, zelf bijdragen kan uploaden, à la Wikipedia.

ColorDict is ook offline bruikbaar. Je moet dan eerst wel de gewenste woordenboeken downloaden naar je eventuele sd-kaartje – gratis overigens. Het programma heeft erg handige features: stemherkenning maakt het bijvoorbeeld mogelijk het gezochte woord simpelweg in te spreken. Omgekeerd is er ook een text to speach functie.
Tip voor onderwijsinzet:
voor leerlingen en docenten bieden beide programma’s een handige toegang tot alle fraais dat in de verschillende Wikimedia verstopt is. Wie zoekt, vindt!

Meer informatie: www.wiktionary.org; ColorDict is te vinden in de appstore van Google c.q. Apple en via www.app-down.net/android_applications_books-reference_colordict-dictionary-translate_screenshots.html.

 News
  ■
betreft: kranten van over de hele wereld
 
techniek: Apple/ Android
 
talen: automatisch aangepast aan de werktaal van het betreffende apparaat
 
kosten: gratis/betaalde versie biedt meer mogelijkheden

      De applicatie biedt probleemloos toegang tot kranten in landen over de hele wereld. En hoewel gratis verschijnt er nauwelijks reclame op het scherm. De gratis versie is ruim voldoende voor de gemiddelde gebruiker. Starten, land en krant kiezen en lezen maar!
Tip voor onderwijsinzet:
Deze applicatie is magnifiek voor lesdoeleinden. Laat leerlingen bijvoorbeeld een exotische krant in uw vreemde taal een week lang volgen en hun ervaringen vastleggen in een portfolio-opdracht, waarin ze de betreffende krant moeten karakteriseren, voorbeelden uit diverse rubrieken als bewijs moeten noemen, de krant qua doelgroep en niveau moeten vergelijken met een Nederlandse krant, etc. Alternatieve opdracht kan bijvoorbeeld zijn, een bepaald onderwerp in meerdere kranten in de doeltaal te volgen en de berichtgeving erover te analyseren.
Meer informatie:
www.androidpit.de/de/android/market/apps/list/owner/%22Android%20apps%20team%22

 Quipper: quizzes, quizzes, quizzes
 
betreft: online quizzes over allerlei onderwerpen
 
techniek: Apple/Android
 
taal: werktaal Engels maar inhouden naast Engels ook voor Frans en Duits
  ■
kosten: gratis   

-     Quipper biedt – ook wel onder de naam Yellow Queen – quizzes op verschillende terreinen, echter zonder uitzondering voor onderwijsdoeleinden bruikbaar. Een compleet overzicht staat op de Quipper-site. Voor Frans en Duits is er bijvoorbeeld een luisterquiz te vinden voor beginners. Voor Frans biedt Quipper verder een idioomtrainer en een literaire quiz (over Voltaire, Molière, Victor Hugo, Albert Camus en Charles Baudelaire). Voor Engels is er een keur aan mogelijkheden, van grammar (rond homophones  en spelling) via Harry Potter en Wuthering Heights  tot The British Empire. Bij een fout antwoord krijg je info over de gemaakte fout en over hoe anderen de betreffende vraag hebben beantwoord. Stop je, dan krijg je een overzicht van de stand plus een waardering. Kortom: simpel en doeltreffend.
Tip voor onderwijsinzet:
De voertaal in alle quizzes is Engels, ook als het om de training van Franse luistervaardigheid gaat. Dat vindt u als docent misschien gek, uw leerlingen stoort dat gegarandeerd niet, gewend als ze zijn een het Engels in het leven van alledag.
Meer informatie:
www.quipper.com/app-catalogue.html

 Als geheugensteuntje: Waar Abraham de apps-mosterd haalt
Op de site van de iPad club vind je elke dag recensies van nieuwe apps:  www.ipadclub.nl/.
Op de site van de Planet Android club vind je elke dag recensies van nieuwe apps voor android telefoons en tablets: www.androidplanet.nl/.

Wordt – wederom - vervolgd …
Kees van Eunen &  Dirk Klein

omhoog


© Kees van Eunen stuur een bericht aan het bureau LT