online woordjes leren
Omhoog

Online woordjes leren en overhoren – leve het gemak

Steeds meer leerlingen hebben het ontdekt: het internet is handig voor het stampen van woorden etc. Een sinds leerlingheugenis uiterst taai onderdeel van het talenleren. De Digitale School is daar een aantal jaren geleden in gedoken met het populaire programma WRTS. Het werd ontwikkeld voor Microsoft’s Internet Explorer en werkt daarin prima. In Google Chrome werken bepaalde onderdelen niet. Er wordt aan een nieuwe versie gewerkt maar wanneer die beschikbaar is is niet bekend. Te hopen valt dat die in alle grote  browsers goed werkt. Beperk je voor nu dus tot Internet Explorer.

WRTS werkt voor alle talen! Je hoeft niets te installeren, je kunt zelf woordenlijsten aanmaken of woordenlijsten van anderen c.q. uitgevers installeren etc. Overal waar internet is kun je met WRTS uit de voeten.
Handig is de compatibiliteit met andere veel gebruikte overhoorprogramma’s:  Overhoor, Teach2000 of Backpack. Je kunt woordenlijsten die met deze programma’s zijn gemaakt ook openen en bewaren in WRTS. En omgekeerd.

Via
www.woordjesleren.nl heb je overigens heel makkelijk toegang tot een reeks van kant en klare woordenlijsten voor de meest onderwezen talen: Frans, Duits, Engels, Latijn, Grieks, Spaans, Portugees, Italiaans en Nederlands. Zelfs voor aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, economie en rekenen vind je er tal van materialen. Simpelweg op het gewenste vak klikken, kiezen wat van je gading is en klikken op “opslaan in wrts”. Je kunt de lijsten overigens desgewenst ook opslaan in Teach2000. Belangrijk is wel je te registreren bij WRTS, maar dat is een fluitje van een cent: gewoon naar www.wrts.nl gaan en aanmelden met je emailadres en een zelf te kiezen wachtwoord. Je hebt verder geen speciale programma’s nodig, als je op internet kunt is dat genoeg. WRTS biedt een paar attractieve extra’s die je stuk voor stuk kunt instellen. Daarvoor ga je in het startscherm naar “wrts extra”. De aardigste mogelijkheden zijn uitspraakhulp en de mogelijkheid een WRTS-app (i-Pad en Android) op je mobieltje of tablet te laden:
Uitspreekhulp: Laat WRTS de woorden voorlezen tijdens het overhoren. Handig bij dyslexie, of als je gewoon je uitspraak eens wilt oefenen. 

 
WRTS op je mobiel: Heb je een mobiele telefoon met internet? Dan kun je WRTS ook mobiel gebruiken. Ga met je mobiele telefoon naar m.wrts.nl voor een aangepaste versie. (Let op: Kijk eerst even naar je mobiele abonnement, internet via je mobiel is soms erg duur!)
Tja – en dan heb je één of meer woordenlijsten zelf gemaakt of – handiger, lijkt me – overgenomen uit
www.woordjesleren.nl. Je krijgt ‘jouw’ lijsten automatisch te zien als je op WRTS inlogt. Na de keuze van de gewenste lijst klik je op overhoren en krijg je een menu met een flink aantal keuzes. Een kind kan de was doen:

Collega Duits Ankie Cuijpers van het Mondriaancollege in Oss die al eerder in deze rubriek aan het woord kwam gebruikt voor haar leerlingen met groot plezier een heel ander programma: Quizlet ( http://quizlet.com ). Het op flashcards gebaseerde Engelstalige programma (geen probleem voor leerlingen overigens, gezien hun frequente computergebruik) biedt meer mogelijkheden dan WRTS. Je kunt er bijvoorbeeld ook de uitspraak mee oefenen. En het werkt in zowel Internet Explorer als Google Chrome. Ook voor Quizlet moet je je aanmelden, ook hier is e.e.a. geheel gratis en volgt er na aanmelding geen reclamebombardement. Zonder aanmelding kun je bestaande oefeningen die door de makers zijn vrijgegeven gewoon gebruiken. Dat is handig omdat voor de grote leergangen het nodige te vinden is. Zie voor Ankie’s vak Duits: http://quizlet.com/4113682/duits-3hv-woorden-hoofdstuk-12-oefening-104-flash-cards/ en met plaatjes: http://quizlet.com/subject/duits/?images_only=1.

Elke woordenlijst kan – al dan niet met zelf in te voegen plaatjes, die ook bij het oefenen gebruikt worden, via de onderstaande opties worden geoefend:

Van Ankie’s hand hier nog een enkele oefeningen:
Rond zgn. signaalwoorden:
http://quizlet.com/13634788/signaalwoorden-flash-cards/.
Twee oefeningen n.a.v. van gelezen teksten: http://quizlet.com/13061102/abzocke-und-kostenfalle-flash-cards/ en http://quizlet.com/13060967/pfotenabdrucke-flash-cards/.

Belangrijk is – zo zegt Ankie Cuijpers terecht - natuurlijk wel, en dat geldt ook voor woordjes, dat het geheel ook in zinsverband geoefend moet worden. In zowel WRTS als Quizlet is dat niet het geval. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld de tool www.goethe.de/lhr/prj/usg/deindex.htm gebruiken en niet alleen voor Duits. Je plakt de tekst in de daarvoor bestemde plek en de signaalwoorden verwijder je door er # voor te zetten. Daarmee kun je weer op verschillende manieren oefenen. Ankie begint altijd eerst met een gewone tekst en van daaruit komt het herkennen en oefenen van de signaalwoorden aan de orde. Als toets volgt weer een tekst, waarbij de leerlingen zelf de signaalwoorden moeten herkennen. Handig voor het examen leesvaardigheid!

Kees van Eunen m.m.v. Ankie Cijpers


© Kees van Eunen stuur een bericht aan het bureau LT