apps deel 3
Omhoog

“Apps” voor het onderwijs deel 3

Driemaal is scheepsrecht! Daarom hier de derde aflevering van onze serie over ‘apps’ voor smartphone en tablet die bijzondere mogelijkheden bieden voor gebruik in  het (vreemde)talenonderwijs. Na Wikihood, Lernabenteuer Deutsch, Tap-dictionary, Wattpad, Wiktionary, ColorDict, News en Quipper dus opnieuw een aantal handige bronnen. Waarbij we ons volgens goed Hollandse traditie vooral weer richten op gratis beschikbaar materiaal. Vraag niet hoe het kan maar profiteer er van! 

LearningApps.org
-
     betreft: website om zelf apps te maken
-
     techniek: Web 2.0 platform, Apple/Android
-
     talen:  Duits, Engels, Frans, Russisch en Italiaans
-
     kosten: gratis

Met de website van LearningApps.org kunt u zelf heel gemakkelijk uw eigen apps maken en delen met anderen. Uw heeft geen technische kennis nodig om dit te doen, want er staan zo’n 20 kant en klare oefentypes voor u klaar en u kunt zich helemaal op de inhoud concentreren. Er zijn al veel enthousiaste gebruikers en het is zeker de moeite waard om eens rond te snuffelen in de rubriek zelf gemaakte apps. Tip voor onderwijsinzet:  Deze site is ook heel geschikt voor leerlingen. Laat als verwerking de leerlingen zelf eens een app maken.
Meer informatie
: http://learningapps.org/

 

 


50 Talen

-
  betreft: programma om thematisch op A1/A2-niveau te oefenen
-
  techniek: Apple/Android
-
  talen: 50 verschillende talen en cominatiemogelijkheden
-
  kosten: 30 van de 100 lessen gratis



Met deze zeer uitgebreide app 50 Talen kunnen uw leerlingen eindeloos oefenen op A1 en A2 niveau van het Europees Referentie kader. De oefeningen zijn gericht op heel praktisch herkenbare en  toepasbare situaties zoals kennismaken, restaurant, winkelen etc.  De app is heel overzichtelijk  en werkt prima. Je kiest een thema en je komt gelijk in het oefenmenu. Met de woordenlijstoefening kun je woorden en korte zinnen beluisteren. Deze app biedt enorm veel luistermateriaal. Daarna kun je de uitspraak oefenen door het opnemen van je eigen uitspraak. Lastige woorden of zinnen kun je heel gemakkelijk opslaan in de rubriek leerplan om later nog eens te oefenen en te herhalen.  Heel mooi is dat je als leerling telkens kunt kiezen of je bij het oefenen de uitspraak hoort of de tekst ziet. Het gratis deel van het pakket biedt al genoeg mogelijkheden om e.e.a. uitvoerig uit te proberen.

Tip voor onderwijsinzet:
 De instelling van de 50 Talen app is makkelijk te wijzigen; er zijn ongeveer 1600 talencombinaties mogelijk, bijv. van Duits naar Engels, Engels naar Spaans, Spaans naar Chinees etc. Laat uw leerlingen eens oefenen van Engels naar Duits of van Frans naar Engels. Spelenderwijs activeren ze zo hun sluimerende meertaligheid. Samenwerking met en door de verschillende talensecties wordt hierdoor wel heel makkelijk gemaakt.
Meer informatie
: http://www.50languages.com/

Drillster  
-
 
betreft: oefenprogramma voor verschillende vaardigheden
-  techniek: WWW/Apple/Android  
-  talen: alle en alle vakken
- kosten: gratis en onderwijslicentie

Drillster is zeer geschikt om snel en effectief te leren en te onthouden, want het programma onthoudt wat uw leerling al heeft onthouden, wat hij/zij goed of fout heeft beantwoord en wanneer voor het laatst met de stof is gewerkt. Het programma bepaalt op basis hiervan  de volgorde en de frequentie van het leren. Het programma is o.a. bijzonder effectief voor het leren van woordjes en zinnen. Oefenen en toetsen kan zowel productief als receptief. Ook biedt het programma verschillende oefentypes zoals multiple-choice en open vragen. Er wordt keurig bijgehouden hoe lang je wat geoefend hebt en dit is goed te volgen met behulp van een overzichtelijke grafiek.
Als docent heb je de mogelijkheid om je eigen leerstof in het programma te zetten, maar je kunt ook kant en klare pakketten van verschillende uitgeverijen en andere gebruikers downloaden.
Tip voor onderwijsinzet:
op Kennisnet vonden wij een interessant experiment voor het leren van woordjes met behulp van een mobiele telefoon, mindmap  en een woordjesprogramma: http://docentvo.kennisnet.nl/757/woordjes-leren-met-iphone  Dit is wat ons betreft een prachtige manier om het leren weer interessant en attractief te maken voor leerlingen.
Meer informatie
:
https://www.drillster.com/

Symbaloo
-  betreft: onthouden van alle links naar verschillende sites
-  techniek: WWW/Apple/Android
-  talen: alle
-  kosten: gratis

Wordt u ook gek van het onthouden van alle links? Dat hoeft nu niet meer, want met Symbaloo maak je op een eenvoudige manier je eigen persoonlijke startpagina. Het programma  is eigenlijk heel simpel: op een leeg tabblad voeg je eigen favoriete websites toe en surfen maar. Maar het kan nog eenvoudiger: typ bijvoorbeeld in het zoekvenster of in de gallery “Duits” en je vindt veel kant en klare tabbladen voor het vak Duits. Dit scheelt veel zoekwerk naar interessante websites.
Tip voor onderwijsinzet:
Symbaloo is niet alleen handig voor u, maar ook voor uw leerlingen. U kunt eenvoudig een link van de sites die u tijdens uw lessen gebruikt klaarzetten voor uw leerlingen  op uw website of in uw elektronische leeromgeving. Dit bespaart ook uw leerlingen veel zoeken. Leerlingen kunnen net als u heel snel geschikte sites voor verschillende onderwerpen in een handomdraai vinden.
Meer informatie
:
http://www.symbaloo.com/

 Wordt – wederom - vervolgd …
Kees van Eunen &  Dirk Klein

omhoog


© Kees van Eunen stuur een bericht aan het bureau LT