Radio en TV
Omhoog

Radio en tv live op het smartboard?
Tja – daar is ‘ie dan in uw lokaal: een prachtig smartboard. En je kunt er van alles mee. De uitgever van uw leergang is vast al wel actief op dit terrein. Daar wil ik het verder ook niet over hebben. Een van de aardigste mogelijkheden is m.i. dat u ook live audio en video beschikbaar hebt via het internet. En dan dit keer geen YouTube maar TV en radio van overal vandaan. Twee heel handige (en: gratis) programma’s wil ik u voorstellen: onlineTV8 en Phonostar, beide echte mediabommetjes.

Online TV8
Allereerst onlineTV8. Dit door het Duitse bedrijf concept/design uitgebrachte programma vindt u op www.cdesign.de onder ‘Produkte’ en ‘Audioaufnahme und Wiedergabe’. Geen zorg, niet-germanisten, het programma kan in meerdere talen worden geïnstalleerd. Klik op de gratis download, die biedt alle gewenste comfort.

Software made in Germany

Produkte im Bereich "Audio":

onlineTV

onlineTV bietet in der aktuellen Version Zugriff auf mehrere tausend TV- und Radio-Sender, die ihr Programm per Live-Stream über das Internet ausstrahlen. Daneben haben Sie auch Zugriff auf Webcams, Musikvideos und Online-Medien aus der ganzen Welt. Alle Besitzer einer TV-Karte können das Gratis-Tool als Viewer nutzen. Dank des integrierten Recoders können Sie die Radio-Sendung oder das Fernsehbild auf der Festplatte abspeichern und direkt auf ein mobiles Endgerät kopieren. Auch zeitgesteuerte Aufnahmen sind mit Hilfe des Schedulers möglich

Homepage
Screenshot
Download
Kaufen

Na de eerste start moet u wat programmawensen opgeven en kunt u beginnen. onlineTV8 geeft toegang tot duizenden TV- en radiozenders. Bovendien heeft u direct toegang tot een keur van muziekvideo’s, podcasts, internetradio en kranten en tijdschriften uit de hele wereld. Inderdaad – een mediabommetje. Het gebruik is eenvoudig. U start en krijgt dit scherm te zien:

Vervolgens klikt u op bijvoorbeeld on line TV en radio, u komt in een keuzescherm waarin u met wat klikken de gekste bronnen aantreft, waaronder zelfs radioverkeer van de Amerikaanse politie en brandweer.
Scrollt u in de bronnenlijst rechts helemaal naar beneden, dan komt u bij kranten en tijdschriften uit. De knop “Webcast Internetradio” geeft toegang tot een vloed van radiozenders wereldwijd. Het programma kent ook mogelijkheden om opnames te maken, opgenomen bestanden te converteren etc. Kortom: ’n allrounder. In de freeware-versie zijn sommige zenders en andere bronnen niet benaderbaar. Oftewel: altijd even checken of u op het scherm kunt toveren wat u wilt, opdat het in de les gelijk lukt. Overigens is de complete versie niet al te duur: 15.95 euro. Dan kunt u twee jaar gebruik maken van de diensten van Online8 en ook van de opneemknop.
Op www.any-video-converter.com is overigens ook een gratis conversieprogramma voor opgenomen materiaal beschikbaar. Het kiest bij installatie automatisch voor de taal van de betreffende regio (Nederlands dus in ons geval), werkt redelijk snel en kan met de belangrijkste bestandsformaten uit de voeten. Het converteert bijvoorbeeld ook YouTube-video’s naar mp3 of mp4. Een kind kan de was doen, kijkt u maar naar het startscherm van het programma: simpel en doeltreffend, ook voor de niet technisch onderlegden onder ons.
U vindt er voor alle schooltalen de bekende televisie kanalen, zoals hieronder het Frans TF1 met een reportage.

Phonostar
Nog makkelijker te bedienen is het Phonostar-internetradioprogramma. Het richt zich anders dan onlineTV8 puur op internetradio en podcasts. U vindt het programma op www.phonostar.de. Na installatie kunt u kiezen uit tal van zenders en podcasts, terwijl aan de actualiteit gebonden rubrieken speciale programmabronnen samenbrengen (bijvoorbeeld rond de Europese kampioenschappen voetbal in juni 2012). Programma’s of delen daarvan kunnen moeiteloos worden opgenomen in mp3-formaat – voordeel: relatief kleine bestanden die op heel veel apparaten afspeelbaar zijn. En – anders dan onlineTV6 biedt Phonostar ook ’n app aan voor gebruik op smartphone of tablet. De mogelijkheden in en buiten de (vreemde) taalles lijken evident: de actualiteit wordt relatief moeiteloos inzetbaar. Maar ook kunt u denken aan portfolio-georiënteerde kijk- en/of luisteropdrachten waarbij leerlingen een bepaalde zender een tijdje moeten volgen en in hun portfolio documenteren.

DIE BESTEN RADIOSENDUNGEN

Musik

 

 

 

 

Hörspiele

Wort & Sport

 

 

 

 

Kinder

Kortom – maak gebruik van mogelijkheden als deze. En schaam u er niet voor zich door leerlingen te laten bijstaan als u zelf niet zo handig bent met al die moderne techniek.

Veel succes!

omhoog


© Kees van Eunen stuur een bericht aan het bureau LT