Klein maar dapper!?
In deze rubriek bent u gewend dat er programma’s en websites worden besproken die in zoverre niet commercieel ingesteld zijn dat hun gebruik gratis is. Dit keer focussen we ons voor de afwisseling op twee kleine start-up-bedrijven die interessante dingen aan het ontwikkelen zijn voor het talenonderwijs. Bij beiden kunt u gratis en tamelijk uitvoerig rondneuzen in het reeds beschikbare materiaal. Voordeel daarvan is dat u een en ander desgewenst ook op uw leerlingen kunt uitproberen.
Linguistadores: Language learning through genuine news, music and videos that you choose based on your level and interests.
Om te beginnen gaan we eens kijken bij Linguistadores in Rotterdam, https://www.linguistadores.com/. Het achtkoppige ontwikkelaarsteam bestaat uit ex-studenten van de Rotterdam Business School. De teamleden stellen zich nader voor in een Engelstalige blog. De groep heeft een online platform gecreëerd ten behoeve van het leren van vreemde talen. Je kunt er krantenartikelen lezen, bij Engels zelfs op je eigen niveau (A1, A2, B1, B2, C1, C2 - kortom alle categorieën van het Europees referentiekader), uitgezochte tv-programma’s en films bekijken, luisteren en kijken naar bekende zangers en popgroepen en oefenen met onbekende woorden en begrippen die je al doende tegenkomt. De onbetaalde versie van het programma is al redelijk compleet. Een paar dingen kunnen niet, bijvoorbeeld vaststellen door middel van een toets op welk ERK-niveau je je bevindt.Om te beginnen klik je op start. Vervolgens moet je een taal kiezen en kiezen via welk sociaal medium je aan de slag wilt: Facebook, Google+ et cetera. Je krijgt op je e-mail adres automatisch een bevestiging van je aanmelding compleet met wachtwoord. Zo kun je later altijd bij de gegevens op je account. Momenteel zijn de platforms voor Nederlands (let wel: het gaat hier om Nederlands als vreemde taal), Engels en Spaans al actief. Binnenkort komen daar Frans en Duits bij.Het basisidee achter Linguistadores is onderdompeling, een oud maar heel effectief en fraai omgezet middel om je vaardigheid in een vreemde taal op te krikken. Na de start kun je kiezen uit vier rubrieken: lezen, kijken, luisteren en oefenen. In de rubriek kijken valt er te kiezen uit verschillende categorieën. Het oefenen is een geval apart. Dubbelklikken op onbekende woorden geeft de mogelijkheid deze automatisch in een woordenbak te plaatsen. In de rubriek oefenen kun je er vervolgens verder mee werken. Je klikt op het opgenomen woord en checkt of je de betekenis weet - zo niet, dan vraag je de betekenis op. Je kunt alles zelfs desgewenst uitgesproken krijgen zodat je een idee hebt hoe iets moet klinken. Woorden waar je geen problemen meer mee hebt, kun je parkeren of verwijderen. Niets nieuws maar wel erg handig. Proberen dus!
Trisco
De andere start-up richt zich specifiek op Duits. Het gaat om Trisco in Pijnacker. Trisco ontwikkelt digitaal lesmateriaal voor gebruik zowel op school als thuis. Daarbij wordt samengewerkt met De Digitale Klas (www.dedigitaleklas.nl), een bedrijf dat al op heel wat scholen actief is en met name content levert voor het digitale schoolbord/smartboard, zowel voor uitgevers als voor bedrijven als Trisco. Het materiaal werkt ook op notebooks, pc’s en tablets (mits geen Apple/iPad). Om een en ander uit te proberen hoef je geen account te hebben bij De Digitale Klas of Trisco - je kunt via de website van Trisco http://triscoduitsetaalenadviesbureau.eu direct aan de slag. Wil je een en ander serieus gaan gebruiken met leerlingen, dan moet je een passende licentie nemen. Informatie daarover staat op de Trisco-website en/of bij De Digitale Klas. We nemen een kijkje door te klikken op Producten, dan op Demo en vervolgens een keuze te maken uit de drie aangeboden demo’s. Hier kiezen we voor de demo Lesmateriaal die een dwarsdoorsnede door alle aangeboden materiaal Duits is en zodoende een heel aardig idee geeft van wat er zoal mogelijk is met de techniek van De Digitale Klas. Links in het startscherm kun je door op het blauwe pijltje te klikken doorschakelen naar de volgende pagina’s of desgewenst terug gaan naar een eerder bekeken pagina. Het wijst zich vanzelf.
De aard van het Digitale-Klas-beestje brengt met zich mee dat er bij de opdrachten vaak met de antwoorden geschoven moeten worden - heel handig als je bijvoorbeeld met een smartboard werkt. Een drietal voorbeelden:
De eerste opdracht is een pure idioomoefening: je moet een serie bijvoeglijke naamwoorden in de juiste rubriek plaatsen. Daarna kun je door op het groene vinkje te klikken het juiste antwoord oproepen.
Een ander voorbeeld: in het pakket zitten ook enkele opdrachten rond het thema sprookjes. De eerste ziet er als volgt uit: Je moet de zes titels naar de juiste postzegels schuiven. Doe je het goed dan blijven ze plakken, zo niet dan springen ze terug. Simpel en doeltreffend.
Een derde voorbeeld betreft een behoorlijk pittig tel-raadsel: je moet op basis van een stukje piano uitrekenen hoe oud een hond is. Doe je het goed dan krijg je de hond te zien. Ook hier geldt: anders dan anders en daarom ook voor leerlingen leuk om te doen - uitproberen dus!