Etwinning
Omhoog

eTwinning – géén oude wijn in nieuwe zakken

Ik weet het nog als de dag van gisteren: 1959, ik was 14, zat in de derde klas van het Heymans Lyceum in Groningen en ergens in september kwam de docent Engels met een serie adressen van leeftijdgenoten met wie je kon gaan schrijven. Ik kreeg het adres van een meisje toegewezen, Caroline, uit Crewe (haar vader werkte daar bij Rolls Royce). Die eerste brief: spannend hoor. En de eerste brief weken later terug met een piepklein zwart-wit-fotootje met zo’n kartelrandje: nog spannender. Die docent was een pedagogische slimmerik: als je in juni/juli 10 enveloppen kon laten zien van je correspondentiepartner, dan telde het project met het proefwerkcijfer 9 mee bij het overgangsrapport. Sjoemelen kwam niet voor en de uitgewisselde correspondentie bleef zo 100% privé.

Later – veel later – kwamen e-mailprojecten in zwang, individueel en per klas. Een heel geslaagde website om geïnteresseerde collega’s wereldwijd te zoeken was en is E-pals (www.epals.com). Sinds 2005 kennen we daarnaast het Europese eTwinning-project, naar eigen zeggen ‘de online community voor scholen in Europa’. Het - goed beveiligde - eTwinning-portal (www.etwinning.net) is heel praktisch opgezet en in maar liefst 25 talen beschikbaar. Het project wordt steeds populairder en dat is logisch - het portal biedt - geheel gratis overigens - heel veel: online-hulpmiddelen om partners te zoeken, projecten op te zetten, ideeën te delen. Het project maakt sinds 2007 deel uit van het EU-programma Een Leven Lang Leren.

De opzet van het portal is bijzonder duidelijk - je kunt er heel intuïtief in navigeren. Wel moet je je eerst registreren, ook met je schoolgegevens. Om misbruik zoveel mogelijk uit te sluiten, worden deze gegevens gecontroleerd door de eTwinning-organisatie. Kort na registratie is het portal beschikbaar. Je kunt dan aan de slag.  Als je een partner hebt gevonden en een eTwinning-project wilt beginnen, moet je dat registreren op het portal. Daarna heb je onbeperkt toegang tot allerlei hulpmiddelen in de beveiligde TwinSpace­-omgeving en kun je desgewenst ook het eTwinning-label afdrukken en op school ophangen. Eventueel kun je ervaringen en ideeën in een soort blog publiceren: het Project-Dagboek
Begin bij het begin en klik op Ontdek. De vier eTwinning-stappen worden dan kort voorgesteld met handige links als je meer wilt weten. Bij een aantal stappen zijn heel instructieve PowerPointpresentaties te vinden, die duidelijk maken hoe eTwinning werkt. De vier stappen zijn:

Stap 1: kijken wat er al is;
Stap 2: 
bij eTwinning aanmelden; 
Stap 3: eTwinning-ervaringen verder ontwikkelen;

Stap 4: 
met partners beginnen te werken.

In de rubriek Leg contact kun je op een kaart zoeken naar eTwinning-collega’s of –projecten – overigens alleen ter illustratie. Je kunt niet via deze weg met elkaar communiceren en bij een al bestaand project aansluiten. Als je echt in contact wilt komen met Europese collega’s en een project wilt starten, moet je ingelogd zijn. Via je bureaublad kun je dan zoeken naar collega’s, met elkaar mailen en samen een project registeren. In eTwinning plus kan daarbij ook gezocht worden in niet tot de EU behorende buurlanden als Tunesië, Moldavië, Oekraïne etc. Klik je bijvoorbeeld op Zwitserland en kies je als zoeksleutel taal & cultuur, dan krijg je een omvangrijke serie mogelijkheden aangereikt. Handig daarbij is dat aangegeven staat sinds wanneer iemand geregistreerd is:
Lijkt je iets interessant, klik dan op de betreffende naam. Er volgt dan een info-scherm. Heel leuk in dit kader is de Galerie: je vindt hier geslaagde eTwinning-praktijkvoorbeelden. Daarbij kun je ook producten van leerlingen op TwinSpace bekijken die normaal gesproken password-beschermd zijn. De projecten zijn geselecteerd door de eTwinning-organisatie.

Bij het spreekwoordenproject “de kat uit de boom kijken” bijvoorbeeld vind je o.a. dit leerlingfilmpje:

De Galerie is te vinden in de rubriek Werk samen. Hier staan allerlei zeer concrete aanklikbare tips en ideeën over wat je zoal in een eTwinning-project kan doen. Hier een een aantal daarvan:
 

IJsbrekers Cultureel bewustzijn Creativiteit
Wie is wie?
Ontmoet me daar!
Teken me!
Online matching
Volksverhalen: welke vind jij het mooist?
Stippels en blokken
Wie ben ik?
Zoek de monumenten
Onze stad
De ideale stad maken
Wat voel je?
Boodschappenmandje: kook eens met mijn ingrediënten!
Looppatronentocht
Wat zit er in jouw broodtrommel? – Voedingsmiddelen en eetgewoonten
De lente zit in de lucht
Generations@school
 
Een gemeenschappelijk concert
Een interessant verhaal
Een interessant liedje!
Een school van de toekomst
Tangramuitdaging
Wat is er op tv? – Praten over televisieprogramma’s
Wat is het laatste nieuws? – Praten over kranten
Creatief denken: beslissingen nemen

 


Per suggestie wordt een stappenplan gegeven dat je zonder meer of in aangepaste vorm kunt toepassen. Ook als je niet via eTwinning werkt maar bijvoorbeeld via het bovengenoemde E-pals, kun je deze tips goed gebruiken.
Onder Pakketten vind je complete lessenseries rond eTwinning. Ook hier kun je op vak - in ons geval Talen - zoeken. Bijvoorbeeld Blah… Blah… Blah… Praten met je buurman. Dit projectpakket is opgebouwd rond video-chatsessies.
Alle pakketten kunnen gebruikt worden zoals ze nu zijn, maar ze kunnen ook naar behoefte worden aangepast. Heel handig!
De vierde en laatste rubriek is Ontdek meer. Hier vind je allerlei info over nascholing, webinars etc.

Samenvattend: eTwinning is bepaald géén oude wijn in nieuwe zakken maar een weldoortimmerd en heel compleet aanbod. Van harte aanbevolen!

omhoog


© Kees van Eunen stuur een bericht aan het bureau LT