internetonderwijs4
Omhoog

Materiaalbanken zijn nog niet gebruiksvriendelijk voor docenten en leerlingen

 Internetonderwijs 4

Al het ontwikkelde, uitgeprobeerde digitale lesmateriaal zou in een echt goede op vak en klas doorzoekbare database moeten staan. De Didactobank en Davindi van Kennisnet voldoen niet aan de zoekeisen van docenten en leerlingen. Is dat wel het geval met de Programma-matrix van het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum (APS)?  Deze database belandde uiteindelijk bij Kennisnet als derde materiaalbank en heet nu Samen Zoeken, titel die suggereert dat de leerlingen het niet alleen afkunnen en hulp nodig hebben van hun docenten. Maar ook zij  zullen moeite hebben er hun weg in te vinden.  Een goede database voor het onderwijs dient een zoekfunctie te hebben op sector, afdeling, klas en vak. Dat is bij Samen Zoeken niet het geval, zoals blijkt uit onderzoek bij enkele vakken.

Zoeken naar Napoleon
De tekst op het openingsscherm luidt: ‘Samen Zoeken ( http://www.samenzoeken.nl/ ) is een educatieve zoekmachine voor docenten en leerlingen. U bent nu op het startpunt van de site, vul hier het trefwoord in waarover u meer wilt weten!’
Een docent geschiedenis zoekt samen met zijn leerlingen bijvoorbeeld naar lesmateriaal over Napoleon en vult die naam als trefwoord in. Hij boekt 115 resultaten. De eerste hit is de combinatie kapsels en Napoleon en is de beschrijving van een kapperswedstrijd met kapsels uit de tijd van Napoleon van 13 december 1961 en bestaat uit een foto uit het Nationaal Archief, afdeling Beeldbank.  

 

 

 

De volgende vondst betreft Napoleon als genodigde bij een tewaterlating op de 150-jarig Verolmewerf. Dit is ook weer een foto uit het Nationaal Archief die gevonden kan worden op de trefwoorden: ’Tewaterlatingen, Napoleon, Verolme’. Hoe aardig de foto’s en hoe leerzaam die onderwerpen ook zijn, docenten en leerlingen moeten wat sneller en rechtstreekser naar het gewenste onderwerp worden geloodst. Dat kan misschien met de mogelijkheid om de zoekopdracht te verfijnen.

 

 

 

 

Verfijnen met ‘keizer’
Voeg je bijvoorbeeld als verfijning het woord ‘keizer’ toe, dan scoor je 23 resultaten van zeer verschillende aard. Maar wat te denken van deze vondst: ‘Vroeger & zo: Deze aflevering gaat over Napoleon, modeltreinen en carnaval’. Dan volgt de tekst gelardeerd met html-codes. Wie toch nieuwsgierig is naar deze vreemde combinatie, komt na de klik op de titel terecht bij Teleblik. Je moet daar dan eerst een account aanvragen alvorens te weten te komen wat deze trefwoorden met elkaar te maken hebben. Maar een leerzame les over Napoleon zit er waarschijnlijk niet in.
Je kunt je zoekopdracht steeds verder verfijnen om dieper in de database te komen. Dit leidt niet altijd tot een resultaat. Verfijn je ‘Napoleon’ en ‘keizer’ met ‘veldslagen’ dan is het resultaat: 0. En ook met de verfijning ‘oorlogen’ kom je niet verder. Dan maar de verfijning ‘Waterloo’. Dat levert 8 bronnen op met o.a. de eerder vermelde zeer corrupte tekst van Vroeger & Zo met onderwerpen die op het oog niets met elkaar te maken hebben. De overige bronnen stellen ook al niet veel voor, zoals die van een foto uit 1965, die alleen oudere docenten iets zegt: ’Massa-voorstelling "Tuin van Europa" van Carel Briels in het Goffertstadion te Nijmegen, t.g.v. 150 jaar bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden met Keizer Napoleon die bij Waterloo werd verslagen’.

Samen Zoeken en Werken
De database verwijst de bezoeker op zijn zoektocht regelmatig naar de Schooltelevisie. Op het eerste gezicht lijkt dat een goed idee, want deze instelling heeft lesmateriaal over Napoleon, verfijnd met keizer. Maar wanneer deze voor de geschiedenis van Europa belangrijke persoon in het examenprogramma vwo voorkomt, dan belandt de zoekende leerling geheel ten onrechte voor dit onderwerp bij de beeldbank van de Schooltelevisie.

 

 Daar bevindt zich een videoclip van ruim 2 minuten die de opmars van het leger van de keizer in beeld brengt met de afgedrukte tekst van de clip. De makers van Samen Zoeken kunnen blijkbaar niet Samen Werken met die van de Schooltelevisie. Ze zijn het niet eens over het niveau van de clip: de Schooltelevisie geeft aan dat dit onderwerp geschikt is voor de klassen 4-6 van het voortgezet onderwijs, maar Samen Zoeken vindt dat het korte audio bestandje bestemd is voor het primair onderwijs. Dat lijkt me ook juist, gezien het niveau van de 2 minuten durende filmbeelden van het leger van Napoleon zonder veel leerrendement.
De leerlingen kunnen hun zoekopdracht naar een onderwerp alleen verfijnen als ze al voldoende weten van het onderwerp. Want dan alleen kunnen ze verfijnen totdat ze bij de gewenste informatie zijn aangeland.
Wanneer ze eenmaal een bron hebben gevonden, dan kunnen ze door te klikken op de i informatie over die bron opvragen. Zo kunnen ze te weten komen voor welk onderwijstype (po of vo) de bron geschikt is, wat voor soort bestand het is, bijvoorbeeld: een website, audio/video-bestand, of een document, wat voor soort leermateriaal het is, bijvoorbeeld een informatiebron, in welke taal de bron is geschreven en tenslotte het url van de bron. Dat is weliswaar nuttige informatie, maar die krijg je pas als je een bron hebt geselecteerd.

Filteren
De database bezit ook een filterfunctie. Daarmee kun je met een vinkje de vindplaats oproepen, de aard van het lesmateriaal en te weten komen of er kosten en rechten aan zijn verbonden. De 23 bronnen van ‘Napoleon’, verfijnd met ‘keizer’, leveren bij filteren de volgende gegevens op:  

  1. Soort leermateriaal: informatiebron (13)
  2. Samenstelling: los materiaal (13), les onderdeel (4), methode/cursus (1)
  3. Bestandsformaat: web (4), audio (10), software (1)
  4. Collectie: Davindi (1), Klikbase (3), Leermiddelen Educatheek.nl (3), Nationaal Archief (4)
  5. Kosten: ja (0), nee (1)
  6. Rechten: ja (1), nee (0)

Het Nationaal Archief met de beeldbank is natuurlijk een prima met filteren te vinden database voor leerlingen die op zoek zijn naar afbeeldingen bij een werkstuk. Helaas, hebben ze aan de vier genoemde foto’s niets omdat die alleen maar iets met de naam Napoleon te maken hebben en niets met de man en zijn rol in de geschiedenis. 

Audio in de doeltaal
De filterfunctie zou handig voor docenten kunnen zijn die bijvoorbeeld op zoek zijn naar audio bestanden in de doeltaal. Maar die zoektocht is vergeefs, hoewel er bij het Bestandsformaat onder 3 maar liefst 10 de aandacht trekkende audio bestanden staan die betrekking hebben op Napoleon als keizer. Gefilterd blijken deze allemaal Nederlandstalig te zijn en afkomstig uit Teleblik met de indicatie ‘primair onderwijs’. Nauwkeurigheid ontbreekt ook, want je vindt er enkele Willem Wever afleveringen, zoals die over eb en vloed, hardlopen, vuurvreten, braille, kunstijs en een prijsuitreiking. Teleblik blijkt trouwens een goede leverancier te zijn voor deze database van Kennisnet, want ingevuld als zoekterm biedt dit woord 22441 resultaten. Deze kom je ook tegen als je niets vermoedend op zoek bent naar een onderwerp dat gerelateerd is aan het voortgezet onderwijs. Teleblik is ook verantwoordelijk voor het feit dat je bij de zoekterm ‘audio’ maar liefst 23863 resultaten boekt, waar je dus voor luistervaardigheid Frans niets aan hebt.
De opbrengst van de zoekopdrachten met verfijnen en filteren erbij valt dus tegen. Bovendien hebben de meeste bronnen over Napoleon de toevoeging po (primair onderwijs), maar als ik dan begin met de zoekopdracht ‘voortgezet onderwijs’, dan krijg ik ruim 7000 bronnen, verfijn ik met ‘geschiedenis’, dan blijven er 211 over, maar als ik nog verder verfijn met ‘Napoleon’, dan is het resultaat: 0. Zelfs de verfijning met Hitler levert geen resultaat op. Dat maakt deze materiaalbank onbruikbaar, want het uitgangspunt deugt niet. Docenten en leerlingen gaan op zoek naar bronnen voor de betreffende afdeling en klas. Daar is een onderwerp aan de orde of een tijdperk. Dan moet je zoals bij het reeds eerder besproken Histoforum ook volgens deze wensen kunnen zoeken en vooral vinden. Dat kunnen informatiebronnen zijn die een leerboekvervangende functie hebben, maar ook opdrachten daarbij. Samen Zoeken werkt vanwege de mogelijkheid je zoekopdracht te verfijnen en te filteren naar herkomst, al wat beter dan de Didactobank en Davindi, maar de opbrengst is te mager om er tijd in te investeren.

 Google werkt sneller
Bij Google vind je over Napoleon bij de eerste 10 van de 683.000 pagina’s in het Nederlands al twee uitstekende bronnen: 

Frans als voornaam
Omdat je een zoekmachine niet op een opdracht moet beoordelen, is een tweede zoekpoging nodig. Dat kan bijvoorbeeld met als gegeven een docent Frans die iets heeft gehoord over het gebruik van podcasts om zijn leerlingen zelfstandig en individueel luister- en spreekvaardigheid te laten oefenen. Het invullen van ‘podcast’ als zoekterm levert 60 resultaten, maar verfijnd met ‘Frans’ geen enkel.
Maar die taal schijnt wel voor te komen in de database, want het als zoekterm ingevulde woord ‘Frans’ levert maar liefst 4972 bestanden op. Maar, helaas, de eerste en de tweede zijn de voornamen van respectievelijk Frans Hals en Frans Koster en iets verder komt een andere Frans te voorschijn, waarvan als trefwoorden worden opgegeven: persconferenties, Dr. Frans Hemerijckx. Vreemd dat deze meneer van wie de database alleen een foto van 14 oktober 1964 op Schiphol toont als Frans tevoorschijn komt, als je een taal bedoelt. Een vierde Frans betreft van Hasselt, die op de trefwoorden journalisten, persconferenties, Frans van Hasselt is te vinden. Ook van hem is alleen een foto opgenomen met de tekst: ‘uitgewezen journalist Frans van Hasselt, terug uit Griekenland, tijdens persconferentie op 9 mei 1967’. Dit is een interessant gegeven bij de studie over de kolonels die op 21 april 1967 een staatsgreep pleegden in Griekenland. Maar dan ben je weer bij geschiedenis en daar kun je hem niet vinden.  

Gewoon volhouden
Het als zoekterm ingevulde woord ‘podcasts’ brengt de bezoeker bij Nederlandstalige handleidingen en informatie hoe je deze audio-bestanden kunt maken. Het woord Frans, als taal bedoeld, levert voornamen van bekende personen. Met de zoekterm ‘luistervaardigheid’, verfijnd met ‘Frans’ lukt het wel. Dat levert 184 bronnen op. Daar zitten zeer goede bij, zoals de ruim 20 bronnen van het bij docenten Frans bekende ‘Bonjour de France’ ( www.bonjourdefrance.com ). Dit programma biedt korte tekstjes die zijn te beluisteren met Real Player en die zijn aangevuld met het transcript van de beluisterde tekst. Er is uitleg van moeilijk geachte woorden en grammatica. Een interactieve test achteraf beoordeelt meteen de prestatie van de leerling.
Docenten Frans die tot zover zijn gekomen en de tijd niet willen nemen om alle 184 bronnen voor luistervaardigheid op bruikbaarheid te beoordelen, denken misschien beter te kunnen beginnen met het filteren van deze bronnen. Bij Napoleon kon je al 10 audio bestanden met een vinkje opvragen. Dat zouden er bij luistervaardigheid Frans dus het gevonden aantal 184 moeten zijn. Helaas, het zijn er maar twee, namelijk een kort te beluisteren kerstverhaal met vragen en een interview met een heksendokter, ook met vragen. Beide fragmenten zijn afkomstig van de Waalse community en te vinden in de leermiddelendatabase van Digischool waar volgens het filter 61 bronnen vandaan komen. De meer dan 20 gevonden digitale, interactieve luisteroefeningen van Bonjour de France zijn onvindbaar

(wordt vervolgd). 

omhoog


© John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT