Omhoog

Teaching with the Web 3 

Teaching with the Web is een in universitair samenwerkingsverband opgerichte website ten behoeve van het moderne vreemde talenonderwijs. In de eerste aflevering heb ik een deel van het aanbod beschreven. Dat waren wat de ontwerpers noemden Web Activities for any language die bestonden uit City Net, Metro Link en World News Tonight. In het tweede deel kwam aan de orde een zestal Language Specific Activities, afkomstig van verschillende bronnen, zoals die van de BBC en van het Boston College. In de volgende rubriek van Teaching with the Web staan enkele apart aanklikbare talen met als eerste Duits.

Duits  

Klik je op Duits, dan krijg je vijf hyperlinks voorgezet. Op het eerste gezicht komen alle vaardigheden aan bod en nog wel op verschillend niveau.

  1. German 101: culture rich Web exercises for your beginning students.
  2. German for Travellers: includes a variety of exercises at the novice level, grammar explanations, reading materials, tests, and dictionaries.
  3. Deutsche Welle German Course: two courses are available here. One is a general language course and the other is a business language course. Both incorporate MP3 files to provide audio input for students.
  4. Deutsche Internet Chronik Gegenwartskultur: German web exercises for elementary to advanced language students. Great resource using authentic texts for reading comprehension. Also see his growing Deutsche Internet Projekte.
  5. Materialien für den Deutschunterricht: includes activities in creative writing, grammar, reading comprehension and much more. 

1. German 101

Achter dit onverklaarbare German 101 verschuilt zich het werk van leraar David Kenosian, docent Duits aan het Haverford College, het oudste instituut voor hoger onderwijs van Amerika. Zijn website is overduidelijk alleen bedoeld voor zijn eigen studenten, getuige het uitgebreide lesplan, waarin van dag tot dag staat aangegeven wat de studenten moeten doen, zoals blijkt uit deze willekeurig gekozen dag:

Due Fri. Sep. 3,

Elke dag mogen zijn leerlingen ook gericht opdrachten uitvoeren, maar deze stellen niet veel voor, zoals het hier bovenstaande Wo essen Sie? Klik je op de hyperlink, dan kom je in een Duits restaurant terecht met Italiaanse gerechten, waar je dan het volgende moet doen: Sie essen im Restaurant. Was möchten Sie essen? (Wählen Sie bitte eine Vorspeise, einen Salat, ein Hauptgericht, eine Nachspeise, und ein Getränk. Daarvoor leer je dan wel even dat je beleefd moet zeggen: ich möchte gern....
Het lesplan oogt erg traditioneel en heeft weinig internetopdrachten. De teksten en oefeningen, die de studenten moeten lezen en maken, komen uit papieren leergangen zoals: Bansleben, Manfred: Perspektiven. Texte zur Kultur und Literatur (Harcourt Brace,1987) en van dezelfde auteur, eveneens uit de vorige eeuw afkomstig: Perspektiven. Übungen zur Grammatik. Bij zijn lesopdrachten vind je een aantal bruikbare,
zoals het vaststellen van eigenschappen van mensen met behulp van gegeven bijvoegelijke naamwoorden, bijvoorbeeld: Beschreiben Sie Ihre Familie (und sich selber). Wählen Sie mindestens 3 Adjektive aus der Liste für jede Person. Bruikbaar zijn ook zijn werkwoordenoefeningen, maar daarbij houdt het wel op. Duitse dialecten zijn niet interessant voor onze leerlingen en de meeste hyperlinks werken niet.
Je kunt je afvragen wat Duits studerenden elders in de wereld hiermee kunnen. Ik denk niet veel. Wel interessant voor ons onderwijs vind ik de lessen gewijd aan de Duitse geschiedenis tussen 1900 tot het einde van de Weimar Republiek, afkomstig van:  http://www.dhm.de/lemo/html/kaiserreich/index.html. Dit onderdeel is vakoverstijgend met Geschiedenis, heel goed bruikbaar in de hogere klassen van havo/vwo. Deze website van het
Deutsches Historisches Museum biedt zeer gedetailleerde geschiedenis, maar de grote lijnen zijn goed te volgen. Onder elke pagina vind je de redevoeringen, die je kunt lezen en soms beluisteren:

[Text] Erste Balkonrede Wilhelms II., 31. Juli 1914
[Text] Zweite Balkonrede Wilhelms II., 01. August 1914
[Ton] Ansprache Wilhelms II. an das deutsche Volk, 4. August 1914
[Ton] Dankserlaß an die 8. Armee nach der Schlacht bei Tannenberg, 1914
[Ton] Ernst Torgler: Zur Überwachung des Reichstags, 1931
[Ton] Heinrich Brüning: Mahnung zur Einigkeit, 1931
[Ton] Sitzung des Reichstags, 1932

Dit onderdeel van de website van Kenosian is eigenlijk het enige dat in een database zowel bij Geschiedenis als Duits thuishoort. Hieraan heeft David Kenosian onder de hyperlink das Kino drie films toegevoegd: Der Blaue Engel (1930), Nosferatu (1922) en M."Eine Stadt sucht einen Mörder" (1931). Er zijn video-beelden van deze films en wat vragen, die de leerlingen daarover moeten beantwoorden. Ik kreeg de beelden echter niet op het scherm.

2. German for Travellers

Van de vier onderdelen, die op de afbeelding zijn te zien, is de eerste het meest interessant voor het onderwijs Duits. Dat deel van German for Travellers levert thematisch geordend aanvangsonderwijs waarbij aandacht voor woordverwerving, uitspraak, grammatica en lezen. Er zijn allerlei soorten oefeningen, die de leerlingen individueel kunnen doen en waar ze geen tekst- en werkboek voor nodig hebben. Docenten Duits zouden hier zeker even naar moeten kijken. Hun leerlingen zouden, ondanks het Engels, met deze lessen hun voordeel kunnen doen.

Voab lists and pronunciation   full listing  
 

Greetings, Colours, Family, Food, Hobbies, Travel, Going Out, Music, Cognates, People, Professions... Our exercises are based on these vocab lists. Please click on full listing to see all topics.

English - German -- Français - Allemand

Guide to German Pronunciation
NEW:
LanguageGuide Vocab Builder

 
Grammar explanations and exercises   full listing  
  Gender
Plural
  Nominative
Present Tense
 
Text-only exercises   full listing  
  Weather
Colours
  Numbers 1-10
Days of the Week
 
Crossword puzzles   full listing  
  Travel
Countries
  Restaurant
Weather
 
Exercises with pictures   full listing  
  Time
Colours
  Weather
Sports
 
 
Exercises with audio   full listing  
  "Männer"
Wie heißt du?
  Pics plus Audio
Landscapes
 
 
Exercises with video      
  Disney's "Tarzan"
"Mission Impossible 2"
Castaway - Verschollen
Gladiator
  Harry Potter
Run Lola Run

Jurassic Park III
 
Shockwave and Flash exercises  

GAMES

 
  Restaurant
Train

Car
House
  Various Hangman Games
Yes/No Game
Love Test
Battleship
 

Zo'n overzicht zou zeker niet misstaan in een database Duits.

3. Deutsche Welle

Bij Deutsche Welle kun je vanaf het openingsscherm kiezen uit verschillende te leren talen. Ook Duits. Klik op de knop Deutsch. Om de Duitse lessen te bereiken moet je klikken op Deutschkurse in het linkerframe. DW biedt de luisteraars twee gratis radiocursussen in een coproductie van het Goethe Instituut en Inter Nationes. Eén met de titel: German, why not? Deze cursus bestaat uit vier series van 26 lessen van 15 minuten elk. De hoofdpersoon is een student journalistiek, werkzaam in een hotel waar hij allerlei avonturen beleeft. De leerlingen kunnen met een mp3 speler zoals die van Winamp de radiouitzendingen volgen en het cursusboek met oefeningen gratis downloaden met Adobe Acrobat. Zoals op de afbeelding is te zien, kun je links in een rolmenu het gewenste MP3 bestand kiezen en rechts de daarbij horende oefeningen.
Voor leerlingen, die thuis geen internetverbinding hebben, kunnen alle lessen worden gekopieerd en op cd rom gezet.
De andere cursus met de titel Marktplatz, eveneens bestaande uit 26 lessen van 15 minuten, is bestemd voor gevorderde luisteraars met belangstelling voor economie.

4. Deutsche Internet Chronik Gegenwartskultur

Deze tweetalige website Engels- Duits is opgezet door Andreas Lixl-Purcell, hoogleraar Duits aan de universiteit van North Carolina. Je vindt er tien units met de volgende onderwerpen:

Hoewel de onderwerpen een groot aantal facetten betreffen van de Duitse samenleving, die het bestuderen meer dan waard zijn, moeten de leerlingen in elk unit enkele hyperlinks bekijken waar het betreffende onderwerp aan de orde komt en enkele in het Duits gestelde vragen over de inhoud daarvan beantwoorden. Het is soms moeilijk om de antwoorden op de vragen op de aangegeven websites te vinden. Dit maakt dit onderdeel van Teaching with the Web minder geschikt voor het voortgezet onderwijs. Misschien heeft professor Lixl-Purcell zijn website ook meer bestemd voor Amerikaanse studenten Duits.

5.Materialien für den Deutschunterricht

Deze geheel in het Duits gestelde in Luxemburg ontwikkelde website is volgens de ontwerpers bestemd voor leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Zij vermelden niet of de site ontwikkeld is voor het onderwijs in de moedertaal of de vreemde taal. In het gastenboek staan zowel opmerkingen van Duitsers als van elders in de wereld. Vergeleken met de voorgaande is deze website goed te gebruiken voor het leren van Duits. Jammer is dat de site voor het laatst is geactualiseerd op 23 mei 2001. Nog teleurstellender is het ontbreken van interactiviteit.
Wat kunnen de leerlingen er desondanks leren?
In de leeshoek vinden ze besprekingen van de lievelingsboeken van hun leeftijdsgenoten. Er zijn talloze leestips. De leerlingen kunnen ook een bezoek brengen aan de homepages van jeugdboekauteurs.
Er is een rubriek creatief schrijven, waar de leerlingen als volgt worden toegesproken: hast du lust, einen Aufsatz, ein Märchen, eine Forsetzungs-, Reizwort- oder Detektivgeschichte nach Anleitung zu schreiben! Dann bist du hier genau richtig! Ze hoeven maar op de onderstreepte woorden te klikken en kunnen aan het werk. Er is een forum waar ze meteen hun schrijfsels kunnen plaatsen. Het zou aardig zijn als een autochtone Duitse leraar ze zou beoordelen.
Er is nog een aparte rubriek waar de leerlingen onderwijs krijgen in het schrijven van opstellen. Dit is dan sowieso een onderdeel dat docenten Duits dan niet zelf hoeven te onderwijzen. Dat kunnen ze uitbesteden.
Dat geldt ook voor het grammatica onderwijs. De grammatica is gesplitst in zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden, werkwoorden en voorzetsels, terwijl je ook nog apart kunt klikken op een systematisch geordend overzicht van de hele grammatica. Bij sommige oefeningen krijg je een werkblad, dat je kunt printen om daarna traditioneel en zonder feedback aan de slag te gaan. Het oefenen met de naamvallen vindt plaats aan de hand van een detectiveverhaal, waar de leerling optreedt als hulpsheriff.
In het Gastenboek reageren de leerlingen over het algemeen gunstig op het geboden grammaticaonderwijs, maar nu een boodschap plaatsen, levert een foutmelding op.
De forums waar de leerlingen over het gebodene van deze website kunnen discussiëren, zijn onbereikbaar.
Alle behandelde leerstof kan, gezipt of niet, vanuit het downloadcentrum van de website worden opgehaald. Er zijn drie formats: Word, pdf en rtf. Dit is handig voor het geval leerlingen niet beschikken over een internetverbinding thuis. Zij kunnen dan de lessen laten opslaan op cd rom.
Van de vijf opgenomen websites voor het onderwijs Duits is deze laatste de beste. Vanwege het gebruik van de doeltaal, kan hij in alle taalgebieden worden gebruikt. Daarom is het jammer dat er niet verder aan wordt gebouwd. Verantwoordelijk hiervoor is het Athenée de Luxembourg: http://www.al.lu/index.asp. Docenten Duits, die de site zouden willen overnemen en uitbouwen, zouden dit kenbaar kunnen maken aan de maker Charles Meder te bereiken op: charles.meder@ci.educ.lu.

(wordt vervolgd)

omhoog


© John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT