Alterlinks(2)
Omhoog collège

Alterlinks, onderdeel van Activ Worlds, virtuele wereld in het Frans en Engels (deel 2)

In LTM 3 heeft u kennis gemaakt met de virtuele wereld van Alterlinks, een wereld waarin bezoekers synchroon, asynchroon, mondeling en schriftelijk kunnen communiceren met Franco- of Anglofonen. Bij Alterlinks is de voertaal dus niet alleen Frans, er komen ook veel Engelstalige bezoekers, vooral in het druk bezochte AW Gates. Daar zijn op dit moment 16 bezoekers, terwijl dat er bij COLLEGE slechts een is en dat ben ik zelf: een leraar zonder leerlingen.

 

Le collège virtuel français
Om een virtuele school te kunnen bouwen, moet je eerst een keus maken uit de verschillende terreingroottes. De goedkoopste virtuele wereld P10 is 40.000 m², zonder gratis citizen accounts, maar wel met allerlei diensten, zoals hosting. Wanneer je genoegen neemt met maximaal vijf bezoekers tegelijk, kost je wereld jaarlijks €
306.25. Daar komt nog ongeveer € 50 per leerling bij voor de burgerrechten, € 50 voor het installeren van mondeling chatten en € 150 per te bouwen avatar. Je hebt meisjes- en jongensfiguren nodig van verschillende leeftijden en natuurlijk ook docenten, die er zo uit zien als in het echte leven. Meer informatie over bouwrechten en kosten op www.internetonderwijs.net/artikelen2007/Alterlinks/active_worlds.htm.
Mijn uiteindelijke doel is een alternatieve, interactieve 3D school te bouwen in een eigen virtuele wereld, dus niet in die van een andere eigenaar, want die heeft de macht om bouwwerken van anderen te slopen, als ze hem niet bevallen.
In die school komen taalleerders om digitaal les te krijgen van docenten die bij tourbeurt aanwezig zijn. Natuurlijk kunnen ze er ook hun medeleerlingen uit andere landen ontmoeten. Zij leggen en onderhouden contacten: asynchroon per telegram of per e-mail, synchroon schriftelijk in de chatbox en mondeling met chat vocal. Bovendien kunnen ze ook meewerken aan de inrichting van een taaldorp.

 

 

 


Het bouwen en inrichten van een virtuele school midden in een dorp met winkels en huizen is geen sinecure. Je moet er een halve programmeur voor zijn. Antwoorden op mijn vragen vond ik niet in de veel te technische handleiding. Om toch enig succes te boeken vraag ik veel hulp aan de helpdesk, maar met de antwoorden kwam ik niet verder.
Omdat ik toch een betalende klant ben in het bezit van een eigen wereld, heeft de helpdesk dit noodlokaal voor me neergezet in een wijkje met een paar huizen. Een deur zat er niet in. Ik heb er toen maar een bord voor gehangen met de tekst: Cliquer pour entrer. Ze hebben ook een paar jong ogende mannelijke en vrouwelijke avatars voor me gebouwd. Dit alles waarschijnlijk in de verwachting dat het collège veel bezoekers zou trekken die dan burgerrechten zouden kopen. Dit is niet gebeurd, helaas. Toch probeer ik door hun docenten gestuurde leerlingen te trekken. In en rond de school staan brievenbussen. Klik je erop, dan verschijnt de e-mailclient met mijn adres. Daarvan heeft nog niemand gebruik gemaakt. Ik krijg wel bezoekers, maar dat zijn bijna altijd Anglofonen, die denken dat het woord college alleen tot hun eigen taalgebied behoort. Een enkeling wil wel zijn Frans ophalen. Die verwijs ik dan naar de welkomstzin van de hôtesse in de chatbox: ‘vous êtes au COLLEGE VIRTUEL FRANÇAIS. Lisez d’abord l’introduction à Collège.htm'. Daar leg ik uit dat ik nog geen virtueel taaldorp heb en dat bezoekende leerlingen het moeten doen met de opgegeven websites voor Franslerende anderstaligen. Voor onze leerlingen verwijs ik met toestemming van de ontwerper naar zijn taaldorp: ‘ville de langue, développée par Maurice Visser, professeur de français du lycée Dalton Vatel à Voorburg, Pays-Bas: http://www.dalton-vatel.nl/taaldorp/
.
Verder heb ik de mij ter beschikking gestelde websites van Thierry Perrot opgenomen. Hij is programmeur, zijn vrouw is taaldocent, voorwaar een goede combinatie.

Hoe nu verder?
Voor het collège is een plein en er komt een straat op uit met huizen. Die zouden kunnen dienen als ontmoetingsplaats voor Franslerenden en hun francofone leeftijdgenoten, als voorbereiding bijvoorbeeld op een uitwisselingsprogramma. Ze zouden in overleg een huis kunnen inrichten, er kennis maken met elkaars gewoontes, kortom over alles van gedachten wisselen en wel met gebruik van het taalmateriaal dat ze klassikaal in het echte schoolleven hebben geleerd. Dat is wel een mooi idee, maar niet uitvoerbaar in ‘mijn huizen’, want ik kan geen rechten verlenen voor slechts een onderdeel van mijn wereld. Iemand aan wie ik een bouwrecht verleen, kan de hele wereld in het niets laten verdwijnen, wijzigingen aanbrengen, kortom alles doen wat hij wil en wel zonder toestemming van de eigenaar, die met het prijsgeven van zijn wachtwoord de betaalde rechten op zijn wereld heeft verspeeld.
Het enige dat me rest is dus wachten voor de deur van het collège op een leerling die iets wil leren en met wie ik kan chatten in de doeltaal of die ik de Franse oefeningen kan laten maken. Zij moeten thuis Alterlinks downloaden vanaf
www.alterlinks.fr, college typen in het menu téléportation, even hun aanwezigheid kenbaar maken en de les kan beginnen. Het zou natuurlijk mooi zijn om Alterlinks ook op de schoolcomputers te zetten, maar dat is onmogelijk omdat je vanaf schoolnetwerken geen toegang kunt krijgen tot websites met chatfuncties. Als niet betalend toerist mag je maximaal een maand in Active Worlds verkeren en mag je geen gebruik maken van functies zoals mondelinge chat. De school zou dus voor een jaarlijks bedrag van € 50 euro burgerrechten moeten kopen voor de pionierende leerlingen die taalverwerving in een virtuele wereld wel grappig vinden.
Deze werkwijze was natuurlijk niet mijn oorspronkelijke opzet. Het is slechts een begin om ervaring op te doen met deze vorm van afstandsleren.
Een virtuele school met leslokalen voor alle schooltalen is alleen te realiseren met hulp van in virtuele bouwprojecten gespecialiseerde bureaus. Die zijn er, ook in Frankrijk.
De rekeningen van deze bureaus komen dan boven op de jaarlijkse kosten van Active Worlds/Alterlinks.
Als er docenten zijn met bouwervaring in Active Worlds en een financier voor de jaarlijkse kosten, dan kunnen deze mijn wereld overnemen, want mijn licentie verloopt op 2 augustus 2008 en verlengen zit er niet in.

Omhoog


 © John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT