YouTube
Omhoog

Vreemde talen, grammatica & YouTube

Wie kent YouTube niet? Leerlingen in ieder geval wel. En sinds ze met hun mobieltjes hun docenten soms zo belachelijk maken dat ze daarmee de media halen, weet zo langzaam elke docent ook van het bestaan van YouTube (www.youtube.com), incl. de computerhaters. Maar bang zijn voor YouTube? Onzin, integendeel. Je kunt er als talendocenbt schitterende dingen vinden. En dat zonder moeite. Gewoon YouTube starten en een gericht zoekbegrip ingeven: grammatica Duits/Frans/Latijn/Grieks/Engels bijvoorbeeld. Een vloed aan korte filmpjes, soms slecht, vaak de moeite waard en heel zelden in alle eenvoud briljant, verschijnt op het scherm.

Een paar voorbeelden annex aanbevelingen

Klassieke talen
Voor de klassieke talen is er heel wat te vinden op YouTube. Met name de rap is populair. Mevrouw Herregodts bijvoorbeeld is er van overtuigd dat luidop leerstof verwerken helpt! Ze kent een aanstekelijke truc om opsommingen te onthouden en woordjes van buiten te laten leren: rappen. In de film zegt ze erover: “Je zegt het op, je steekt er een rijmpje, een ritme in en zo gaat het beter in ’t hoofdje.” Rappen uw leerlingen binnenkort ook hun les?

De truc
H
et filmpje is er één in een hele serie gefilmde didactische tips onder de titel “De truc”. Die zijn op YouTube geplaatst door Klasse, een Vlaams onderwijstijdschrift met een gigantische oplage (voor ouders bijvoorbeeld 700.000 per maand: het wordt dus erg veel gelezen!) dat ook op het web zeer actief is: www.klasse.be. Voor docenten is er op de fraaie site een aparte, zeer omvangrijke afdeling, met o.a. de serie “De truc”. Kijken loont.

Duitse grammatica – ja, ja, ja, ja
Ook voor Duits is YouTube heel vruchtbaar. Rond de naamvallen bijvoorbeeld: 3 hele handige instructiefilmpjes over het fenomeen naamval.
http://tiny.cc/ltm-les1
http://tiny.cc/ltm-les2
http://tiny.cc/ltm-les3
Dat de filmpjes populair zijn – ook vmbo-leerlingen kunnen er goed mee uit de voeten – blijkt uit het aantal keren dat er naar is gekeken: hier 5964 keer. De reacties spreken voor zich. Een paar voorbeelden:

De naamvallen-filmpjes zijn een mooi voorbeeld van de didactische mogelijkheden van YouTube: het medium is de leerlingen volledig vertrouwd, ze kunnen er thuis ook gebruik van maken (en doen dat ook). Oftewel: als extra instructie, naar believen afroepbaar, is het materiaal prima bruikbaar.

Raps
Een andere collega Duits demonstreert in “Pep Mit Rap” een hele serie raps voor verschillende grammaticale onderwerpen: Raps zijn overigens heel populair, we zagen het al bij de klassieke talen. Voor Latijn is Latijn is stampen een schitterend voorbeeld:

Aantekeningen

Veel droger zijn YouTube-filmpjes waarin aantekeningen zijn vastgelegd. Toch loont het ook die eens te checken. Wie weet past er iets bij de gebruikte leergang.

Leerlingen
Graag doen leerlingen mee om dingen op YouTube te zetten. Voor de talen zijn er heel wat leerlingproducties te vinden die als onderwijsproject zijn ontstaan. Je proeft de lol die ze hebben bij het maken er van. Gegarandeerd zullen leerlingen die zoiets meemaken zich dat lang na hun schooltijd nog positief herinneren. Betere reclame voor het vak is niet denkbaar. Kortom: kijk, geniet en wordt ook actief! Waar een wil is, is een weg!

omhoog


© Kees van Eunen stuur een bericht aan het bureau LT
 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Aantekeningen

Veel droger zijn YouTube-filmpjes waarin aantekeningen zijn vastgelegd. Toch loont het ook die eens te checken. Wie weet past er iets bij de gebruikte leergang.


 

Leerlingen

Graag doen leerlingen mee om dingen op YouTube te zetten. Voor de talen zijn er heel wat leerlingproducties te vinden die als onderwijsproject zijn ontstaan. Je proeft de lol die ze hebben bij het maken er van. Gegarandeerd zullen leerlingen die zoiets meemaken zich dat lang na hun schooltijd nog positief herinneren. Betere reclame voor het vak is niet denkbaar.

Kortom: kijk, geniet en wordt ook actief! Waar een wil is, is een weg!