Vivox
Omhoog

Second Life krijgt betere audio- en zoekfuncties (Bron Webwereld van 28 februari 2007)

Linden Research werkt hard aan de ontwikkeling van stemgestuurde functionaliteiten en verbeterde zoekfuncties en navigatiemenu's in Second Life. Het bedrijf is ervan overtuigd dat deze populaire drieŽnhalf jaar oude virtuele wereld geen nutteloos project is. Het is juist een goed middel voor sociale interactie, handel en entertainment, dat zegt althans Joe Miller, vice-president van de platform- en technologie-ontwikkeling, in een interview met IDG (het moederbedrijf van Webwereld).

Miller geeft ronduit toe dat Second Life niet voor iedereen is en dat er nog veel aan de dienst moet verbeteren. Het combineert zaken als sociale netwerken, multiplayer online games en webwinkeliers, en laat mensen in hun driedimensionale wereld nieuwe avatars aanmaken.
Vernieuwingen zullen overigens niet alleen komen van Linden Research, maar ook van externe softwareontwikkelaars, nadat Linden besloten heeft om de code van de Second Life-cliŽnt open-source te maken.
Critici die zeggen dat Second Life maar een kort leven is gegund, wijst Miller op het feit dat er miljoenen dollars aan handel wordt gedreven onderling en tussen bedrijven als IBM, Dell en hotelketens die meedoen aan deze virtuele wereld.

IDG News Service (IDGNS): Sommigen zeggen dat vooral technische aspecten in Second Life verbeterd moeten worden zoals voice-communicatie.
Miller:
We investeren nu actief in audiocommunicatie. We hebben nog geen aankondigingen gedaan over de integratie van stembesturing, maar we zijn er wel erg druk mee bezig. Veel van onze klanten hebben stembesturing nodig bij wat ze doen in Second Life.
Natuurlijk willen we dat stembesturing een belangrijk onderdeel wordt van Second Life, zodat je op iemand kan aflopen om een gesprek te beginnen. Je zal geen ander programma hoeven te draaien of iets anders moeten doen. Spreek gewoon tegen iemand of tegen een groep als je ze tegenkomt zoals je dat in het echt ook doet.
Als je je door een grote menigte begeeft, zal je ook meerdere stemmen horen zodat het een levensechte ervaring wordt. Alsof je door een drukke kamer loopt waar veel mensen met elkaar praten. Het is een belangrijk attribuut dat we binnenkort zullen toevoegen.

IDGNS: Zijn er technische extra's waarmee Linden Second Life wil uitbreiden?
Miller:
We zijn bezig met een belangrijk initiatief om het zoeken natuurlijker en visueler te maken dan zoals het nu is. Als je binnenkomt als gewone gebruiker is het moeilijk om interessante dingen te vinden die plaatsvinden. We willen vooral die zoekfuncties sterk verbeteren. Ook willen we een api (application programming interface) maken voor onze zakelijke klanten zodat zij hun eigen 'voorkant' in Second Life kunnen maken.

IDGNS: Hoe kijkt Linden aan tegen de handel die in Second Life plaatsvindt?
Miller: Veel Second Life-bewoners hebben een marktplaats voor hun goederen of diensten gemaakt. De economische activiteit in Second Life is drastisch gestegen. Ons doel was om een platform te maken dat bewoners in staat stelt om ervaringen te laten opdoen waarover ze fantaseren. Nu beschouwen we het als een platform dat wordt vormgegeven door de collectieve creativiteit van de mensen die er aan deelnemen.

IDGNS: In navolging op de handel; Second Life wordt door bedrijven ook gebruikt voor marketing- en advertentiedoeleinden. Is het daarvoor een effectief platform?
Miller: Mensen die hun merk in Second Life introduceren kijken naar een andere terugverdienste dan de standaard cpm-methode (kosten voor een advertentie per duizend views). Ze gebruiken geen traditionele advertentiemethode. De bedrijven die dit doen bieden Seconde Life-bewoners een product of dienst die ze in Second Life kunnen gebruiken. De normale gedachte van het creŽren van waarde of een boodschap rond een merk, is hier heel anders omdat je de gelegenheid hebt om je product of dienst te tonen en het 'echt' te maken in de virtuele wereld.

IDGNS: Mensen geven geld uit aan virtuele huizen in Second Life. Wat gebeurt er met die investeringen als Second Life er voor altijd mee ophoudt?
Miller:
Dit was inderdaad lange tijd een terechte vraag van veel gebruikers die keken waar Linden Lab mee bezig was. Maar nu na drieŽnhalf jaar is het bedrijf geen 'startup' meer. De realisatie van deze plekken in de virtuele wereld, is onderdeel van wat internet ons nu en in de toekomst zal bieden. We geloven dat virtuele multiple-user omgevingen zoals Second Life nog in de kinderschoenen staan. Er zullen meer communities ontstaan, meer worden gehandeld en er zullen meer permanente plaatsen voor ons zelf ontstaan.

IDGNS: Sommigen hebben Second Life een nieuw besturingssysteem genoemd. Wat vindt u daarvan?
Miller:
De gedachte dat je aanwezigheid in een ruimte, die niet is gebonden aan geografische, politieke of fysieke grenzen, is iets dat onderdeel kan worden van hoe iemand zijn tijd besteedt, zo beseffen steeds meer klanten zich. Het punt is dat we een platform hebben gemaakt voor allerlei soorten activiteiten en dat is ook wat een besturingssysteem doet. In tegenstelling tot een gamesfabrikant, sturen wij de gebruiker niet met een opdracht op pad. We scheppen een blanco situatie en onze bewoners verzinnen vele redenen voor onze klanten om in die omgeving te blijven en ervan te genieten.

IDGNS: Heeft Second Life tegenwoordig een kritische gebruikersgroep waar andere mensen en bedrijven tijd en geld in willen steken?
Miller:
We hebben nu een kritische groep actieve gebruikers, die gebruikers ervan kunnen overtuigen dat onze bewoners nieuwe content, activiteiten en evenementen creŽren. Als wij er morgen niet meer zouden zijn, leeft het platform, de gemeenschap en de technologie voort. We hoeven geen katalysator voor de gemeenschap te zijn die het gebruik van het platform interessant maakt of deze verandert. Dat gebeurt elke dag zonder dat we nieuwe content, systemen of mogelijkheden aan de wereld toevoegen.
We zijn in een vroeg stadium hiervan. Voor sommige mensen is het nog te vroeg want het vergt zeker een behoorlijk moderne computer, een goede grafische kaart en een breedbandverbinding. We leren snel om een wereld te maken waarin het voor mensen makkelijker wordt om een reden te vinden dat ze blijven en iets interessants vinden.
We worden steeds beter in het bieden van goedwerkende zoekfuncties voor mensen. We doen enkele dingen met en plaatsen metadata waarmee mensen nieuwe dingen of gebeurtenissen die zij interessant vinden of die gebaseerd zijn op hun profiel, op een kaart kunnen terugvinden. Maar die ervaringen moeten nog verbeterd worden. We hebben gekozen om de broncode via een open-sourcemodel beschikbaar te stellen zodat meer mensen kunnen helpen om deze ervaringen sneller en beter te maken.  

terug


 © John DaniŽls stuur een bericht aan het bureau LT