Omhoog

 Annie Gwynn, annie.gwynn@ac-dijon.fr

I teach English at the Lycée Raoul Follereau in Nevers -France. I decided to create this web page for two reasons :

The first one was that it was easier to access the links I had selected, and the web-based activities I had prepared at home for my pupils  ...at school! And the second one was to share ... I just couldn't help myself on the net without giving something in return...and  try to be helpful...I am a strong supporter of sharing, comparing and discussing to improve one's teaching techniques. So here you are! http://perso.wanadoo.fr/annie.gwynn/


Zo stelt deze docente zich voor. Haar website opent met het volgende scherm:

 

A site designed with EFL teachers and students in mind ! I hope you will find it useful 

 

RESOURCES  

  web-based activities

The ICT in the classroom  pupils' work

 Sharing-discussing  Meeting

 English teachers' sites

About me

 

 

Click to view full size image

 

Resources

In deze rubriek plaatst zij alle websites die ze nuttig vindt voor het door haar gegeven onderwijs. Daar zitten juweeltjes bij, zoals alle verzamelde hyperlinks vol cartoons, waaronder uiteraard die over het Engelse Koninklijk Huis. Deze cartoons zijn gratis toegankelijk. Hieronder de door haar verzamelde rubrieken. Het voorbeeld komt uit de Caricatures for the esl/efl teacher.
 

Cartoons

 

Ik kan me voorstellen dat docenten Engels, die deze cartoons bekijken, niet zo gauw weten wat ze er in de klas mee moeten doen. Annie Gwynn zou dat ook hebben moeten aangeven. Signaleren is eigenlijk niet genoeg! Misschien zou je de leerlingen zelf ieder een cartoon kunnen laten uitzoeken en deze in de doeltaal laten presenteren aan de klas. Maar hoe moet je iets vanaf internet laten zien? Heb je een beamer in je lokaal, dan is dat geen probleem, anders wel. In een computerlokaal zou het ook kunnen, maar het administratieve en organisatorische gedoe rond het computerlokaal weerhoudt de meeste docenten terecht iets in die richting te doen. Leerlingen kunnen de gekozen cartoon natuurlijk gewoon printen en vanaf papier presenteren met daarbij hun uitleg en commentaar. Over de dame, die zich stoort aan de onder de c bungelende cedille, is wel iets op te merken, lijkt me. Wat zou de reactie trouwens zijn van de docent voor het bord?
Annie Gwynn heeft ook een link opgenomen naar de bekende stripfiguurtjes de Peanuts met hondje Snoopy. Hoe zou je ook deze figuurtjes kunnen inzetten in de moderne vreemde talenles? Hoewel de strips in 40 talen zijn verschenen, staan er op de websites, maar enkele voorbeelden in een andere taal dan Engels. Ook hier zouden suggesties welkom zijn geweest.
Wie dat wel heeft gedaan, dat is John Pereira, docent Engels in Tokio. Hij heeft tekeningen van alledaagse situaties laten ontwerpen en geeft daarbij enkele woordjes waarmee zijn leerlingen de conversatie op gang kunnen brengen. Hij noemt dit the illustrated way. Zoiets zou ook goed kunnen bij de bovenstaande cartoons. Dit is ook niets nieuws, want de strip Ferdinand, die jarenlang dagelijks zonder woorden in o.a. het Haarlems Dagblad verscheen, werd in die tijd al door docenten voor de taalverwerving gebruikt. Ik heb een groot aantal bruikbare uitgeknipt, in mijn lessen gebruikt en bewaard. Als iemand ze zou willen scannen, zou ik ze zo op mijn website plaatsen.


Web-based activities
Hier verzamelt Annie Gwynn al haar interactief lesmateriaal over allerlei onderwerpen waarbij ook de verschillende vaardigheden aan bod komen. Het meeste materiaal is geschreven in de doeltaal, maar haar Franse leerlingen hebben een online woordenboek bij de hand, waarin ze al het hun onbekende vocabulaire kunnen opzoeken.


 

 

 

 

 

 

Heel leerzaam vind ik de videofilm the Meatrix, die een zeer geslaagde parodie is op de film the Matrix. Het hele script kan na vertoning van de film in pdf worden gedownload.
Verder in deze rubriek nog een aantal WebQuests over verschillende onderwerpen.

 

 

 

 

 

 

The ICT in the classroom

In deze rubriek verzamelt deze docente websites met allerlei informatie over het werken met computers in de school. De meest uitgebreide is de website http://www.ict4lt.org/. Er zijn versies in verschillende talen, waarbij natuurlijk Engels: 'This website is dedicated to Information and Communications Technology for Language Teachers. A total of 16 training modules have been completed and are being continually updated'. Verder vind je in deze rubriek allerlei informatie over het gebruik van ict in de klas, het maken van webpagina's en de daarvoor nodige software. Ze plaatst hier ook nog een lijst met nuttige nieuwsbrieven, zoals about.com http://esl.about.com. Tenslotte een lijst met te downloaden cliparts en sounds.
Heel goed bruikbaar is http://usinaquiz.free.fr/flash/bd/bd.htm. Klik je op dit adres, dan hoor je meteen 'le corbeau et le renard'.

 

 

 

Als je klikt op 'télécharcher', dan kun je bij de zeer bekende fabel van La Fontaine ook nog de bijhorende plaatjes downloaden en bekijken.

Op het adres  http://usinaquiz.free.fr/indexflash.htm kun je ook andere werkstukken bewonderen, gemaakt door docenten en leerlingen van scholen in Frankrijk. Veel quizzen en puzzels. Door bij elk onderwerp te klikken op 'générateur' kun je ook je eigen verzamelde teksten in woord en geluid toevoegen. Het geheel is Franstalig en zou een goede oefening zijn voor een ThinkQuest-achtige wedstrijd in het maken van gratis te downloaden lesmateriaal.
 

 



Annie Gwynn heeft ook nog een lijst met website opgenomen, die ze noemt: 'e.Teachers' sites, links to (some ) e.teachers' personal pages or sites. Hier vind je bijvoorbeeld het language lab op http://www.language-lab.org/  waar leerlingen voor allerlei oefeningen terecht kunnen in de learning zone en de docenten in de teaching zone. De website biedt belangstellenden de mogelijkheid om software te downloaden voor het ontwikkelen van lesmateriaal.

 

Sharing discussions
Dit onderdeel van haar website verwijst naar http://eteachnet.org/. Dit is een discussiegroep van docenten Engels in Frankrijk van basisschool tot en met universiteit waar deze hun goede ideeën over het gebruik van internet in hun lessen uitwisselen. Bij de FAQ's staat het volgende:
 

eTeachNet is an unmoderated list
Membership Closed (only invited members can join)
eTeachNet is not listed in Yahoo! Groups directory due to closed membership type.
You can post in English or in French.
Only members can post
Only members can access archives
Only members can access list of members
Other features available to members only:

Chat: Members (chat with other members)
Files/Photos: Members (upload/modify/download files)
Bookmarks: Members (create/modify/delete bookmarks)
Database: Members (members can access Database feature)
Polls: Members (create/modify/vote in polls)
Members: Members (members view profiles; moderators can view profiles/change settings)
Calendar: Members (create/modify/delete events)

Voor docenten Engels, die eens over de grens naar hun vakgebied willen kijken, zou een lidmaatschap van eTeachnet een goede, gratis scholingsmogelijkheid betekenen.

Meetings
In deze rubriek verwijst Annie tenslotte naar
Cyberlangues, 'l''association des enseignants de langues vivantes qui utilisent les Technologies de l'Information et de la Communication pour l'Enseignement et l'apprentissage des langues'. Ze is daar vice-présidente van en roept belangstellende collega's in binnen- en buitenland op om het jaarlijkse congres te bezoeken. Daar kunnen de buitenlandse gasten zien en horen dat ook de Fransen mee kunnen praten op ict-gebied.


 © John Daniëls