Omhoog

Sarah Rapnouil-Dunn

Zij is docente Engels op het Collège - Lycée Notre Dame des Aydes in Blois. Op haar eigen website http://ndaeuro.rapnouil.net staan haar doeltaal-voertaallessen per leerjaar bij elkaar (van quatrième tot terminale). Ook levert ze een lijst met hyperlinks. Daarvan is een aantal goed bruikbaar in ons onderwijs.

Lessons
Onder deze knop is van alles te vinden, een lijst met de meest gebruikte emoticons, Keyboard Shortcuts, onderstaande leidraard voor de beoordeling van mondelinge presentaties en andere lesmogelijkheden.

Oral Presentations: Evaluation

It is important for learners to know how their performance will be evaluated. This will guide you:
 
Beginning
1
Developing
2
Accomplished
3
Exemplary
4
Score
Organization
No structure - impossible to follow
Student jumps around - difficult to follow
Information mostly in logical order - quite easy to follow
Information presented in logical, interesting order - very easy to follow
 

 

Subject knowledge
Poor subject knowledge, student unable to answer questions
Uncomfortable, can only answer easy questions
At ease, answers all questions but doesn't elaborate
Demonstrates full knowledge, clear explanations and elaboration
 

 

Grammar
Frequent and important grammatical errors
Some important grammatical errors
Some minor grammatical errors
No grammatical errors, or very few minor ones
 

 

Elocution
Frequent mispronunciation. Student mumbles, speaks too quietly for us to hear.
Mispronunciation, mumbling or quiet voice makes understanding difficult
Clear voice, most words well-pronounced and audible
Excellent articulation, pronunciation and voice level
 

 

Eye contact
No eye contact: (student reads all his notes)
Little eye contact (student reads most of his presentation)
Good eye contact most of the time
Excellent eye contact (student hardly looks at his notes)
 
Task
Too short
+/- 6 minutes
+/- 4 minutes
+/- 2 minutes
 
Visual aids
Superfluous or no visual aids
Occasional use of aids that don't support the presentation
Visual aids relate to the presentation
Visual aids reinforce the presentation and help understanding
 

 

Hieronder het meest interessante deel van de lessen van Sarah Rapnouil. De WebQuest pagina, die  leidt naar Internet Scavenger Hunts. Leerlingen kiezen daar zelf een onderwerp en kunnen er dan zelf ook één maken. Deze pagina's komen van het hier ook bekende Teacher Web.
Vervolgens twee onderwerpen over seriemoordenaars en Harry Potter.
Onder de WebQuest page nog enkele onderwerpen, die de moeite waard zijn, zoals het kiezen van een culturele hoofdstad van Europa in 2008 uit de volgende kandidaat steden: BIRMINGHAM, BRISTOl, CARDIFF, LIVERPOOL, NEWSCASTLE en OXFORD. Leerlingen werken in groepjes aan één van de steden en verdedigen in de klas de kandidatuur van hun stad.
Verder vind je er nog haar aantrekkelijke opdrachten, die zijn gebaseerd op twee afleveringen van Time over de honderd belangrijkste mensen van de eeuw en van vandaag.

 

 
 

 

 

 

 

 

Tenslotte biedt ze haar leerlingen oefeningen luistervaardigheid aan. De eerste over het bij jongeren zeer geliefde SMSsen en de laatste nieuwigheid de camera phone. De ingesproken teksten zijn kort en makkelijk te verstaan. Vervolgens twee songs. Bij  Where Is The Love? heeft een andere bekende docente aan het werk  Isabel Pérez Torres een werkblad geschreven met allerlei uitstekende opdrachten.

 

Webquests

Go to the WEBQUEST page

Culture Capitals of Europe

(2nde) Instructions and worksheets for your folders and presentations

Trivial Persuits Famous People

An activity to get you to talk about famous people

Oral Comprehension

Webquests

     

Internet Scavenger Hunts

 
Choose a subject, do the webquest,
then make one of your own
     

Serial Killers

3e-2nde
Search for information about Harold Shipman and other world-famous serial killers.
     

Harry Potter

4e-3e 
The books, the films, the story

De Britse pers
Veel docenten met een eigen website signaleren de kranten in de doeltaal, die hun leerlingen op internet kunnen lezen. Zelden zijn er lesmodellen toegevoegd. Dat heeft Sarah Rapnouil wel gedaan voor haar leerlingen uit de vierde en vijfde klas, zoals is te zien op: http://ndaeuro.rapnouil.net/teachers/media/newslesson2.htm. In drie lessen leert ze haar leerlingen hoe ze informatie uit kranten en tijdschriften kunnen  verwerken. Daarbij vermeldt ze een aantal andere bronnen. De beste daarvan vind ik http://www.onestopenglish.com/. Dat is een website waar in .pdf voor alle vaardigheden lesmodellen zijn ontwikkeld. Volgens de inleidende tekst: The best resources for teaching English are created by you the teachers. Share this work and take part in creating a databank of lessons for all teachers to use. Die databank begint al aardig vorm te krijgen. Elke maand wordt een ingezonden les bekroond met 4 boeken uit het fonds van de de firma, die de website onderhoudt, dat is: Macmillan, one of the world’s leading publishers of English Language teaching and school curriculum materials, with over 150 years of publishing experience. Based in Oxford, UK, and operating in over 40 countries worldwide, we work with teachers, students, institutions, educational authorities and Ministries of Education to develop high quality coursebooks and supplementary materials to suit the needs of teachers and students of all levels.

The onestop lesson share competition: latest winners

Lessons to share for busy teachers.  

 

Lots more winning lessons in the Archive

Integrated Skills | Grammar | Reading | Writing | Children |
Exams | Pronunciation | Business English and ESP | ESOL


Deze educatieve uitgever werft lezers voor zijn fonds. Dat mag, maar doet dat wel op een vrijgevige manier:
 

Let us do the work for you! 

Free lesson plans for teachers of English.

General English lesson plans

Lesson plans for teaching children

Lesson plans for business English

Tests

Methodology extracts

Games

Worksheets for Guided Readers
The Reader worksheets have now moved. To access, please click on the link above.

These lesson plans are updated every month.
To receive the update e-mail
join here.

lesmateriaal per klas
Bovenaan haar openingspagina staan knoppen met daaronder de klassen waarvoor ze lesmateriaal heeft gemaakt. Vergeleken met onze telling is dat vanaf het derde leerjaar.

Quatrième
Sarah Rapnouil opent met grammatica, die is gerangschikt naar onderwerp. Met de opdracht: Try these grammar exercises, kunnen haar leerlingen zelfstandig aan het werk. Veel van de interactieve oefeningen zijn gemaakt in Hot Potatoes en zijn afkomstig van  verschillende websites. Daardoor is deze rubriek wel wat hap snap. Ze geeft wel bij elke oefening wel aan of deze easy is of medium.
Onder het kopje Civilisation een vijftal activiteiten. Daarvan is waarschijnlijk alleen interessant: de Harry Potter webquest. Er zijn ook nog verwijzingen naar enkele websites vol quizzes en puzzles. De aardigste  zijn nog die van de British Council en The Big Challenge.
Bij nuttige links vond ik ook weer een Big Challenge, maar dat is een jeu-concours Engels. Wie klikt op http://www.thebigchallenge.com/texte7.htm, kan in Word of .pdf op verschillend niveau alle opdrachten van vijf jaar voor het nationale jeu-concours downloaden. Gezien de positieve reacties van een grote groep leerlingen, zouden we zoiets ook in ons land moeten organiseren. Tenslotte de onvermijdelijke rubriek: Fun. De aardigste opdrachten komen van de BBC:

You make me sick!! http://news.bbc.co.uk/cbbcnews/hi/static/games/you_make_me_sick/index.stm

Troisième
Hier vindt de bezoeker een aantal artikelen geschreven door haar leerlingen. Ze zijn wat saai en dus niet erg interessant als leesstof. Onderaan staan nog enkele grammatica oefeningen, maar die hebben niets te maken met de eventueel door haar leerlingen gemaakte fouten. De pagina wordt aangevuld met wat andere onderwerpen:

Interessant is natuurlijk de knop: Build a WebQuest. Hoewel het geen WebQuests zijn volgens de definitie van Bernie Dodge, zijn ze wel interessant, omdat de opdrachten zijn gemaakt door leerlingen: het zijn enkele websites waarover de leerlingen wat vragen stellen en zelf ook de antwoorden geven. In een onderwijssysteem waar de docent de vragen stelt en de leerlingen de antwoorden produceren, is dit een heel bijzonder onderdeel van de website van Sara Rapnouil, dat navolging verdient.

Authors

Subjects

Answers

Pierre
Legends in Great Britain
Answers
Emeline
Hieroglyphs
Answers
Fabienne
Canada
Answers
Henri-Luc & Philippe
Dodge Viper
Answers
Anne
The Rolling Stones
Answers
Hugo & Frédéric
Tiger Woods
Answers
Anaïs
Marilyn Manson
Answers
Benoit
Scooby Doo
 
Antonin
Michael Moore
Answers
Yann & Georges
Arsenal Football Club
Answers
Guillaume
Concorde
Answers
Nolwenn
Halloween
Answers
Clothilde
Lord of the Rings
Answers

Leerlingen kunnen hun kennis van de Europese Unie testen op The European Union. Goede vocabulaireoefening voor de namen van landen, inwoners en steden van het nieuwe Europa van de 25.

Seconde
Ook deze klas heeft in de cursus 2003-2004 een aantal teksten ingeleverd over allerlei onderwerpen. Aangekondigd worden de lessen, die in mei aan de orde komen. De laatste daarvan, de Meatrix, komt van de website van Annie Gwynn en die heb ik  daar besproken.

Als de leerlingen hun werk af hebben, mogen ze wat voor zich zelf doen. De webmaster heeft daarvoor enkele websites geselecteerd waaronder het bekende:
Randall's ESL Cyber Listening Lab
waar ze hun luistervaardigheid kunnen oefenen.

Dat kan helaas niet op de website van Isabel Pérez Torres waar de leerlingen wel kunnen: Practise their English with popular songs, maar deze niet kunnen beluisteren.

Première
Ook hier weer door de leerlingen geschreven teksten over allerlei onderwerpen, maar in deze klas zitten ook leerlingen, die in staat zijn om websites te bouwen over een zelf gekozen onderwerp. Deze vormen interessant lesmateriaal voor onze leerlingen. Daarbij helpt Sarah Rapnouil haar leerlingen ook met het bouwen van hun website. Dat doet ze met behulp van de bekende html-editor Dreamweaver Dreamweaver Easystart Manual. Ik denk dat haar leerlingen deze praktische lessen in de doeltaal op prijs zullen stellen.

OUR WEBSITES
 
Tsanta Madagascar
Loïc Ireland
Guillaume Snakes
Mathieu C Vincent Humbert
Christian Scouts (S.U.F.)
Antoine Educate your colt
Anna Art & Styles
Victoire Chocolate
Thomas My Songs

Terminale
Tenslotte haar eindexamenklas met uiteraard allerlei informatie over het komende 'bac'. Maar ook deze leerlingen bouwen websites, misschien met onderwerpen die deel uitmaken van hun examen.

Links to Students' Web Sites

Pierre-Antoine D
Windsurfing
Romain E
Electronica
Grégory M
Sand yachting in Vendée
Arnaud S
Golf drive_in
Bertrand M
Scuba Diving
Antoine de V
David S
The Birth of a Star
Marie-Pierre G
Fashion Designers
Arnaud C
Black Holes

Je vindt hier ook weer haar lessen in webtechniek, waarbij ze ook de hulp heeft ingeroepen van de BBC met een complete gratis cursus webleren: http://www.bbc.co.uk/webwise/learn/menu.shtml. Heel goed bruikbaar voor onze leerlingen is de recente  website van Yvan Baptiste:  Une série d'exercices qui vous permettront de mémoriser les expressions à utiliser pour commenter un article de presse en anglais. De leerlingen moeten gegeven woorden van een groot aantal belangrijke zinnen voor het bestuderen van Engelse teksten, in de goede volgorde zetten. Deze zinnen moeten ze na controle meteen inprenten. Lijkt me een uitstekende oefening. De drie Franse woorden: vérifier, recommencer en indice, die ze daarvoor moeten begrijpen, zullen geen taalproblemen opleveren. Yvan Baptiste is ook de maker van: A Gateway to the English World, een serie Hot Potatoes oefeningen.
Van de hand van Graham Stanley is:
The Red Herring, an interactive mystery story (or action maze) in the style of Raymond Chandler, that can help you understand phrasal verbs by showing you them in context. De auteur geeft een interessant vervolg aan zijn action maze:

Finished ?
When you have finished, why not practise what you have learned by doing one of the following:
Write what happened to you in your own words. Try to use some of the phrasal verbs you have seen (look at
the list of phrasal verbs to help you remember.

OR...

Write your own mystery story using some of the phrasal verbs used in the story.

OR...

Write your own interactive story to use in class.Instead of A, B or C, give each section a number that corresponds to a different paragraph. Ask your teacher for help. Some advice : Keep it simple!

When you have finished the story, send it by e-mail to your teacher.

Bij Action Mazes moeten de leerlingen steeds een keus maken tussen twee of meer geopperde mogelijkheden, die niet goed of fout zijn, maar die alleen de richting en de afloop bepalen van het verhaal. Het programma waarmee je deze action mazes kunt maken heet Quandary en dat is van dezelfde ontwerpers als Hot Potatoes.  Zie daarvoor: Quandary, probleem oplossend leren via internet.

Conclusie
Sara Rapnouil maakt evenals de andere docenten aan het werk gebruik van het internet door op haar eigen website lesmateriaal voor haar leerlingen klaar te zetten met interactieve oefeningen, die ze dus zelfstandig en individueel kunnen maken. Interessante vragen daarbij zijn: waar werken de leerlingen aan deze leerstof: thuis, op school, allemaal tegelijk in een computerlokaal, dat wordt gereserveerd tijdens het lesuur Engels van de klas, of op eigen laptops (zie hiervoor ook
Anytime Anywhere Learning). Vervolgens willen docenten natuurlijk weten hoe ze het werk van de leerlingen controleert.
Docenten, die een groot deel van hun klassikale lessen uitbesteden aan het op internet beschikbaar lesmateriaal waarmee hun leerlingen in eigen tempo en op eigen niveau werken, zullen al gauw constateren, dat de verschillen tussen de leerlingen groter worden. Dat lijkt me eerder een voordeel dan een nadeel.
Toch moet er nog heel wat gebeuren. Schoolboeken worden verondersteld, per leerjaar geordend, al het voor het eindexamen noodzakelijke lesmateriaal te bevatten. Dat zou je dan ook onder de knoppen van al die websites van docenten moeten aantreffen. Dat is nog niet het geval. Ook onder de per leerjaar geplaatste knoppen op de website van deze docente, vind je eigenlijk nog te weinig dat lijkt op enige leerstofplanning of -ordening van de aangeboden hyperlinks. Dat de leerlingen daar in de meeste gevallen iets van kunnen leren, staat buiten kijf, maar de onbeantwoorde vragen zijn natuurlijk: wat leren ze ervan? Wat is de meerwaarde van het op het internet aangeboden lesmateriaal, wanneer je het gaat vergelijken met de traditionele leergang en het even traditionele werkboek met de even traditionele oefeningen?
De belangrijkste vraag, waarvan ik vind dat er een antwoord op moet worden gevonden, blijft: is het mogelijk om de traditionele leermiddelen voor alle vakken te vervangen door per niveau geordend, gratis op internet aan te bieden lesmateriaal?


© John Daniëls