mekefer

Omhoog correspondances mekefer chatten vakantie

¿ MÉKEFER ?, is een rubriek met vragen en reacties over allerlei problemen van jongeren. Zo staat het omschreven: Petits soucis, gros problèmes, grandes questions... pour trouver une réponse on en parle entre amis. Sur cette page c'est ainsi. De aangedragen problemen zijn als volgt gerubriceerd:

Het is aan te raden eerst eens een paar vragen en reacties te lezen. Je zult merken dat het taalgebruik erg onverzorgd is. Er staan in alle inzendingen slordigheidfouten, maar ook afkortingen, die je veelal in chatboxen ziet. Om je daarvan niet te laten schrikken, dit tekstje:

Vloegns een odenrzeok aan een Egensle uinvretisiet, makat het neit uit in wleke vlogrode de ltetres in een worod saatn, het einge wat blneagijrk is dat de eretse en ltatase lteetr op de jiutse pelk saatn. De rset kan een ttolae pinuoohp zijn en nog kan je het lzeen zdnoer pborelem. Dit kmot odamt we neit ekle lteter zlef lzeen maar het worod als gheeel.

Je ziet hoe je als lezer deze tekst zelf opbouwt en  zonder probleem juist interpreteert. Zo vergaat je het misschien ook bij de Franse tekstjes. Je krijgt dus te maken met een ander soort Frans dan je op school leert, maar het is wel levensecht. Daarom kun je er toch iets van leren. Het begrijpen wat iemand bedoelt is al heel wat, maar nog beter is een reactie te schrijven, die de vragensteller begrijpt. Dan is er toch echt sprake van communicatie. Daarvoor leer je Frans! Of niet soms?
Laat me eens horen wat je ervan vindt. Daar leer ik dan ook iets van!


 © John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT