chatten

Omhoog correspondances mekefer chatten vakantie

Je zult misschien wel eens gechat hebben op Internet. Het is een leuke manier om contacten te leggen met leeftijdgenoten. Vaak zijn het vluchtige contacten waar je niet zo veel aan hebt. Maar soms kun je mee discussiëren over een onderwerp dat je belangstelling heeft.
Heb je al eens met anderstaligen gechat? Dat is helemaal niet moeilijk, omdat er in alle talen een soort chattaal is ontwikkeld vol afkortingen en symbolen. Je zult dat ook zien als je een bezoek gaat brengen aan de Franstalige chatrooms.

Enkele voorbeelden van veel gebruikte afkortingen zijn:

qqn = quelqu'un
 c = c'est 
pcq = parceque
g = je
lol = rigolo (grappig)

Je zult nog wel meer afkortingen tegenkomen, maar het eerste wat je wordt gevraagd en wat iedereen ook opgeeft, staat bekend onder de letters asv. Dit staat voor âge, sexe, ville. Je geeft dus bijvoorbeeld op: 16  m  Haarlem, als je een jongen bent, meisjes geven op: 16  f  Haarlem.

Maar alvorens in te kunnen liggen moet je kennis nemen van de hieronderstaande regels:

MODE D'UTILISATION DU "CHAT"
[période de test - 27/05/03]

Le chat proposé aujourd'hui en test sur momes.net est un service gratuit offert par Swisstools.net - avec des publicités, des inconvénients mais aussi des avantages .

ATTENTION

 • sur la page d'accueil du chat remplissez seulement la case "pseudo" et cliquez sur "ok"
 • respectez vous les uns les autres et surtout respectez les plus petits  que vous
 • n'oubliez pas que de jeunes enfants peuvent aussi venir sur la page
 • n'oubliez pas de surveiller les pages et de nous signaler si, par exemple, vous y trouviez des messages qui n'ont rien à y faire.
 • n'oubliez pas qu'en aucun cas vous ne devez donner d'informations personnelles vous concernant ou concernant d'autres personnes sur ces pages
 • n'oubliez pas que la partie technique de cette page ne dépend ni de notre compétence ni de notre volonté.
 • Lorsque vous déconnectez n'oubliez pas de fermer la fenêtre car il y a semble-t-il un problème pour ceux qui restent si la fenêtre de déconnexion reste ouverte
 • nous espérons que ces pages pourront fonctionner longtemps et pourront permettre des échanges vraiment intéressants.
 • Ik raad je aan even rond te kijken en te lezen wat er aan conversatie is. Wanneer je een afkorting ziet staan of een woord dat je niet kent, dan stel je gewoon de vraag: qu'est-ce que c'est?, gevolgd door het woord dat je niet begrijpt. Het wordt je uitgelegd. Zo kun je eenvoudig een lijst aanleggen van alle afkortingen en onbekende woorden die je niet kent. Er zijn meer kinderen aanwezig van wie het Frans niet de moedertaal is. Dus ze zullen je vragen echt niet gek vinden.
  Verder struikel je ook nog over de fouten tegen de grammatica, fouten die jij waarschijnlijk niet eens meer zult maken.
  Behalve het meepraten in één op dat moment in gebruik zijnde chatrooms, kun je ook een ruimte reserveren met jouw gekozen onderwerp, datum en uur. Je ziet daar voorbeelden van staan. De volgende voorbeelden heb ik op 6 april 2000 zien staan:

  00h - avec Quentin: les vacances
  11h - avec Maria: la musique
  12h - avec Louise: l'école
  15h - avec Sandrine et Laure: vie à l'école
  19h - avec Youcef: discussion (deze zelfde Youcef kwam ik nog een paar keer op de agenda tegen met onderwerpen als: comment vivre sans amour en discrimination).
  Verder nog onderwerpen als: la sorcellerie, le sport, l'immigration (met Khalifa), la musique metal et fusion, terwijl het mogelijk is mee te doen aan het onderwerp: parler de tout et de rien.
  Als je het vervelend vindt om alleen een ruimte te reserveren of een chatbox binnen te gaan, dan kun je dat ook samen doen of met een aantal vrienden of vriendinnen. Maar ga daar dan niet een potje in het Nederlands staan chatten, dat is niet leuk voor de Franstaligen. Je kunt klikken op chatten. Je krijgt dan het hierbovenstaande chatreglement weer te zien. Daaronder staat entrez maintenant! Wanneer je daarop klikt, zie je het volgende formulier, dat je moet invullen. Bestudeer nu eerst het formulier alvorens op entrez maintenant te klikken.

  Votre pseudo

  Les infos ci-dessous seront visibles par les autres participants.
  Elles sont toutes facultatives, mais permettent de faciliter le contact !
  Cochez cette case afin d'enregistrer ces infos pour votre prochaine visite.

  Votre email :  

  Votre nom et/ou prénom :  

  Votre site Internet : 

  Lieu :  

  Année de naissance : 

  Vous êtes : 

  Profession : 

  Autres : 


   © John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT