Omhoog

Web in de klas 2 

In het eerste deel van Web in de klas www.webindeklas.nl besprak ik in vogelvlucht de handleiding van de Online Sheet Producer (OSP), een programma dat is ontwikkeld door Erwin de Vries en Peter van Rees. Dit programma werkt als een tekst- en webeditor met alle mogelijkheden die beide tekst- en beeldverwerkende programma's bieden. Op een eenvoudige manier kunnen docenten zelf makkelijk websites bouwen en die in hun lessen inzetten. Het is een uniek opslagmedium voor allerlei op internet gevonden en bewerkt lesmateriaal dat met een beamer in de klas kan worden getoond, maar dat ook individueel toegankelijk is voor de leerlingen op elk door hen gewenst moment. Om het enthousiasme over OSP met de ontwerpers en de gebruikers ervan te kunnen delen, heb ik zelf ook op het web gespeurd naar in mijn ogen bruikbaar lesmateriaal. Wat ik heb gevonden en heb geplaatst in OSP, is te zien op http://www.webindeklas.nl/unicode/index.php?id=13.

Wat is lesmateriaal?
Het hele proces begint natuurlijk allemaal met de beantwoording van deze vraag. We zijn in het onderwijs gewend dat de educatieve uitgevers voor het lesmateriaal zorgen. Dat ligt meestal opgeslagen in traditionele beeld- en geluidsdragers, maar soms ook op internet. De naam zegt het al: Web in de klas, dus moet ik zoeken op het web, maar dan nog. Voor de Moderne Vreemde Talen is het makkelijk: alles wat in de doeltaal is geschreven, kan dienen als lesmateriaal. Dan heb je natuurlijk nog geen opdrachten, die door de leerlingen moeten worden uitgevoerd of vragen, die ze moeten beantwoorden. Dit is voor overbelaste docenten uiteraard een probleem, tenzij deze, vanuit het idee voor wat hoort wat, de handen ineenslaan.
Docenten zouden er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om reeds in de doeltaal geschreven lesmateriaal met opdrachten en al in OSP op te slaan en aan hun leerlingen voor te leggen. Dit is er in voldoende mate voor veel talen. Dat lesmateriaal heb ik beschreven in Teaching with the Web 1, Teaching with the Web 2 en Teaching with the Web 3.

Waarom juist deze website?
Deze geheel in het Duits gestelde in Luxemburg ontwikkelde website biedt allerlei onderwerpen. De leerlingen vinden er bijvoorbeeld in de Leseecke  besprekingen van de lievelingsboeken van hun leeftijdsgenoten. Er zijn een aantal leestips. De leerlingen kunnen ook een bezoek brengen aan de homepages van jeugdboekauteurs.
Er is een rubriek creatief schrijven, waar de leerlingen als volgt worden toegesproken: hast du lust, einen Aufsatz, ein Märchen, eine Forsetzungs-, Reizwort- oder Detektivgeschichte nach Anleitung zu schreiben! Dann bist du hier genau richtig! Ze hoeven maar op de gegeven hyperlinks te klikken en ze kunnen aan het werk. Het forum waar ze hun schrijfsels hadden kunnen plaatsen, werkt echter niet meer. Kennelijk is er geen opslagmogelijkheid meer op de server van de maker van de website, zodat de leerlingen de correctie en de beoordeling traditioneel aan de eigen docent moeten overlaten.
Er is ook grammatica te leren. Bij sommige oefeningen krijg je een werkblad, dat je kunt printen om daarna traditioneel en zonder feedback aan de slag te gaan. Dat is jammer, want zonder interactiviteit boet al het op het web geplaatste lesmateriaal natuurlijk aan waarde in.
Reden voor opname in OSP lijkt me vooral het feit dat de site voor het laatst is geactualiseerd op 23 mei 2001 en dat de makers toen ook al hebben aangekondigd er niet verder aan te bouwen. Dit zou kunnen betekenen, dat de site eerdaags van het web wordt gehaald en daarmee verloren is voor het onderwijs Duits. Ik kan natuurlijk niet beoordelen of er geen beter lesmateriaal Duits op internet is te vinden, daarvoor moet je docent zijn in die taal. Deze kunnen eventueel onderwerpen en oefeningen van Materialien für den Deutschunterricht, die ze leerzaam vinden voor hun leerlingen, gewoon in OSP opslaan. Wat ze niet vinden deugen, nemen ze niet op. Docenten creëren zo een webomgeving met zaken die zij belangrijk vinden. De meerwaarde van web-leren blijft echter de interactiviteit.

Werken in OSP
Als je op www.webindeklas.nl bent aangeland, kun je klikken op ‘producten’ om informatie te lezen over de Online Sheet Producer, op ‘demo’, om voorbeelden te zien van wat je met dit programma kunt doen en je klikt op ‘downloads’ om de handleiding van de OSP als pdf-file op te roepen en eventueel op de eigen computer op te slaan.
De ontwerpers van Webindeklas verzorgen ook de hosting-service van OSP. Daarover geven zij de volgende informatie:

Hosting 

U kunt over een OSP beschikken via de hosting-service van www.webindeklas.nl. De kosten daarvoor bedragen per jaar € 120 ex. BTW. U krijgt daarvoor:

Voorwaarden:

Wij verzorgen ook nascholingen op scholen. De kosten daarvoor bedragen € 400 ex. BTW per dagdeel. Meer informatie op info@webindeklas.nl. Interesse? Mail ons info@webindeklas.nl

Wil je pagina's toevoegen, of pagina's gaan veranderen, dan ziet het editor-scherm er na het inloggen met een eigen inlognaam en wachtwoord als volgt uit:

15 - Pagina wijzigen

Titel :
Bovenliggend onderwerp : Volgnummer Sjabloon : Zichtbaar? :  >Preview (eerst saven!) >Terug naar de site

Inhoud van de pagina :

                     Voeg link toe  Voeg plaatje toe
Voeg document toe
 
> Kleur                

Wie een beetje vertrouwd is met tekstverwerken, herkent de meeste symbooltjes. In het grote tekstvlak kun je meteen beginnen te typen, uiteraard een inleiding over wat je gaat laten zien.
Omdat ik eigenlijk het lesmateriaal niet zelf heb gemaakt, maar kant en klaar van het web heb geplukt, hoefde ik alleen maar een korte inleiding te typen en te klikken op de knop: Voeg link toe. Dat was dan de link van het beginscherm van Materialien für den Deutschunterricht. Na de pagina te hebben opgeslagen, kon ik met de knop preview het resultaat bekijken. Uitloggen gaat gewoon met de knop exit.
Heb je al lessen op de computer staan, dan kopieer je die naar het tekstvak, je geeft de nieuwe pagina een naam en klikt op opslaan. Plaatjes kun je naar de server uploaden via de knop voeg plaatje toe. De nieuwe pagina krijgt een vermelding in het linker navigatiescherm.
In de handleiding staat een duidelijke en beknopte uitleg van de werking van alle knoppen. Wie kan tekstverwerken, kan ook OSP-en. En voor de prijs hoeft een school dit programma ook niet te laten liggen.  Het biedt docenten, die dat willen en kunnen, allerlei mogelijkheden om op het internet te experimenteren met het ontwerpen van lessen.
Hoe je lesmateriaal in de Online Sheet Producer moet zetten en aan je leerlingen moet presenteren, is niet zo moeilijk. Maar wat is goed en voor computergebruik geëigend lesmateriaal en wat leren de leerlingen dan wat ze niet in een traditionele les kunnen leren, die vraag is veel moeilijker te beantwoorden. Om daarachter te komen, ga ik de lessen van ontwerper Erwin de Vries en van gebruiker Bram de Bruin bijwonen om daarvan verslag te doen in deel 3 van Web in de klas.


 © John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT