LEVENDE TALEN
LEVENDE TALEN MAGAZINE


Terug

De teksten staan per jaar gerubriceerd.
Klik op het jaartal voor het overzicht van dat jaar.

 © John DaniŽls stuur een bericht aan het bureau LT

1979/1981

1996/1997

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2015

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014


GESTOPT

Het is 25 augustus 2015, in juni van dit jaar is het laatste artikel uit LTM gedigitaliseerd verschenen op mijn website internetonderwijs.net. Ik ga er namelijk mee stoppen. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste mijn leeftijd van 81 jaar. Ook de gebruikte software FrontPage 2002 is over zijn tijd heen en vertoont kuren. Er gaat behoorlijk veel tijd zitten om de artikelen van mijn opvolger Kees van Eunen netjes gedigitaliseerd te krijgen. Tenslotte de onbeantwoorde vraag of de docenten wel iets hebben aan dat geschrijf over het gebruik van internet in de klas. In de ruim 10 jaar dat ik als medewerker van LTM hierover heb geschreven heb ik slechts een keer contact gehad met een docente die in LTM van 2001 mijn artikel over Hot Potatoes Hot Potatoes, half baked software, free ware tools for web-based education had gelezen en daarmee aan de slag ging. Ze heeft allerlei lesmateriaal in dit pakket ontwikkeld. In die tijd waren er wel meer docenten in de hele wereld bezig om hun leerlingen digitaal leerstof voor te zetten. Ik heb daar een serie artikelen aan gewijd onder de titel docenten aan het werk. In Nederland, helaas, gebeurde dat nauwelijks. Alle docenten over wie ik heb geschreven, zullen inmiddels wel met pensioen zijn. De koppelingen naar hun websites zullen ongetwijfeld een error opleveren.
In de eerstvolgende LTM verschijnt deze oproep waarmee ik probeer een docent of student te vinden die mijn werk voortzet. Lukt dat niet, dan blijft internetonderwijs.net gewoon zonder voortzetting bestaan zolang ik, of mijn erfgenamen bereid zijn voor het domein en de hosting te betalen.

Oproep

Vanaf 1999 heb ik op mijn website internetonderwijs.net alle door mij voor LTM geschreven artikelen opgenomen. Vanaf 2011 heeft Kees van Eunen mijn werk voortgezet, later in afwisseling met Nicolai Sinn. Tot en met LTM 5 van dit jaar heb ik hun artikelen op de website geplaatst. Daar ga ik nu mee stoppen. Ik zou het zeer betreuren als al deze teksten, ook die ik heb geschreven voor het Handboek Onderwijspraktijk (Kluwer, Alphen a/d Rijn), verloren zouden gaan.  Bovendien verschijnt er dagelijks nieuw en meestal gratis lesmateriaal op internet. Dat moet niet alleen in LTM worden gesignaleerd, maar ook klikklaar op een website worden gezet.
De teksten bieden ook nog studiemateriaal. Studenten zouden bijvoorbeeld onderzoek kunnen doen naar het nut van de teksten. Als docenten ze alleen maar voor kennisgeving aannemen en hun leerlingen er niet mee aan het werk zetten, is het zonde van de tijd daar aan besteed.
Er zijn misschien nog andere redenen om te pleiten voor het voortbestaan van internetonderwijs.net. Maar wie is bereid om mijn website over te nemen? Hij is gebouwd in FrontPage 1998 met een update naar FrontPage 2002. Microsoft is helaas gestopt met deze voortreffelijke html editor met het zeer waardevolle what you see is what you get, zodat je niet hoeft te programmeren. Op moderne computers, maar met een 32 bits besturingssysteem, werkt FrontPage nog heel goed. Ik lever het erbij. Maar overzetten naar een moderner programma, zoals Dreamweaver of een CMS is natuurlijk ook mogelijk. De kosten voor het domein en de hosting zijn gering.
Ik hoop dat er iemand bereid is de website over te nemen.

John DaniŽls
jam.daniels@xs4all.nl