Alterlinks (1)
Omhoog VOL 3 Alterlinks (1) Alterlinks(2) VOL 4 OVC1 OVC2 Podcasts1

Alterlinks, de Europese Franstalige dependance van Active Worlds


Active Worlds is, evenals het bekendere Second Life, een driedimensionale virtuele wereld waar je gratis als toerist of tegen betaling als burger, ongeveer hetzelfde kunt proberen te doen als in het normale leven. Alterlinks is de Europese dependance van het Amerikaanse Active Worlds. Om te onderzoeken of onze leerlingen in deze virtuele wereld taalvaardigheid kunnen opdoen, heb ik me als citoyen gemeld bij de Franse tak van de familie (www.alterlinks.fr). Meteen na de installatie begon de Franse les met het lezen van een  tekst.

 

‘Le chat 3D Active Worlds vous permet de dialoguer, de naviguer de monde virtuel en monde virtuel d'un simple clic, de participer à des jeux en ligne et de construire ce que vous voulez avec la banque gigantesque d'objets 3D, textures, etc... mis à disposition, dans un environnement totalement en 3D. Mieux qu'un long discours, il vous suffit de télécharger le navigateur 3D Alterlinks pour découvrir des centaines de mondes virtuels sur cet Univers virtuel d'exception. Active Worlds est de plus hautement interactif et en temps réel’.


Toerist
of burger
Als je Alterlinks hebt gedownload en geïnstalleerd, heb je recht op een gratis virtueel verblijf van maximaal dertig dagen. Je mag dan ook bouwen, maar loopt het risico dat iemand met burgerrechten je bouwsels afbreekt. Je hebt ook minder avatars om uit te kiezen. Een avatar is de vermomming waarin je herkenbaar bent voor de andere aanwezigen. Als burger heb je meer rechten, zoals onbeperkte toegang tot alle werelden van Active Worlds. Je mag contact onderhouden met je medeburgers door bijvoorbeeld telegrammen te verzenden en te ontvangen.
Om beter verslag te kunnen doen van mijn virtuele belevenissen in Alterlinks, besloot ik het aanvraagformulier voor het burgerschap in te vullen. Na geklikt te hebben op de knop envoyer werd me gevraagd 49.37 euro te betalen. Na deze formaliteit per creditkaart te hebben afgehandeld, kon ik als burger Joda het virtuele leven binnenstappen om daar ook een jaar te mogen verblijven.

Na het inloggen op de ontmoetingsplaats met de naam AuMilieu, stuitte ik op een bord met een tekst bestemd voor de nieuwkomers: ‘Si vous êtes nouveaux sur Active Worlds et AuMilieu, veuillez lire ceci afin de vous familiariser plus rapidement avec le logiciel’. Dit is geen overbodige opdracht, want bezoekers moeten echt leren navigeren. Bovendien wordt je aanwezigheid opgemerkt door habitués en als deze het woord tot je richten, moet je minstens weten waar je je antwoord plaatst.

Het virtuele landschap

Boven het virtuele landschap waarin je jezelf en ook de andere ingelogde aanwezigen als avatar ziet, staan de knoppen waarmee je kunt navigeren. Ga je er met de muiswijzer op staan dan zie je de verklarende tekst. Onder de knop links met het mapje staat de handleiding met uitleg. De leerlingen kunnen daar kiezen voor Nederlands. Dat leest toch iets makkelijker voor ze dan de Franse tekst.
De chatbox zit onder de afbeelding, dus je ziet de namen van degenen met wie je chat. Met de pijltjes van het toetsenbord kun je alle kanten op bewegen, zelfs vliegen met de + en de -.
Het is mogelijk om dialogen uit de chatbox automatisch op te slaan. In het rolmenu Options, klikken op Préférences en aanvinken enregistrer dialogues. Kies een map voor de opslag en de naam van het bestand, bijvoorbeeld chat.txt. Daarna worden alle dialogen automatisch opgenomen en in de opgegeven map bewaard. Dit gebeurt meteen na het inloggen en houdt pas op als je weer vertrekt naar je echte leven. Datum en tijdstip staan aangegeven. Met behulp van deze optie kunnen de leerlingen hun taaluitingen in de chatbox aan hun docenten laten zien. Het is gebruikelijk dat iemand die binnenkomt door de aanwezigen wordt begroet met een salut (slt), coucou, of gewoon bonjour, bonsoir. Nieuwkomers worden met de boodschap: nouveaux venus, allez à la mairie verzocht naar het stadhuis te gaan. Daar hangen allerlei aan te klikken borden met teksten met hulp bij het inrichten van je virtuele bestaan in Alterlinks. Als ik voor de deur van de mairie sta, weet ik niet hoe binnen te komen. De vraag is snel gesteld, het antwoord komt meteen:
 

Joda: comment puis-je entrer à la mairie?
"Sbab": attends joda
=====> "AngelPichu" vient d'arriver
"Sbab": bonjour Anthony
Joda: je suis devant la porte
"Sbab": clique sur la porte
Joda: merci
"Sbab": de rien ;)

Andere werelden

 

 

 

Links bovenaan kun je klikken op Menu en daarna op Mondes. Je krijgt dan de lijst met een kleine 600 werelden te zien. De meeste zijn Engelstalig. Het symbooltje voor de naam geeft aan wie toegang heeft tot de te bezoeken wereld en wie niet. In elke wereld zie je na aankomst een welkom van de hôtesse. Omdat ik voor Frans kom, klik ik op français. Deze wereld heeft als naam Hypsone, is gebouwd door enkele burgers en staat vol tekstborden en een groot televisietoestel. Daarop is dag en nacht het nieuws van télé 24 h te zien. Ik ga daar vaak even kijken.

Op een gegeven moment kon ik het toestel niet meer vinden. Geen nood, er is altijd wel iemand in de buurt om te helpen.
 

* Active Worlds session de dialogues: ma aug 6, 2007 12:34 *

Hôtesse: Welcome to the Activeworlds Universe!!!
Hôtesse: Bienvenue sur Hypsone, Active Worlds en français !
leonar: bonjour
Joda:    bonjour
leonar:  je suis sous le sol dans les galeries en construction
Joda:    je suis à la recherche du télé pour le bulletin d'information
leonar:  la télé?
Joda:    oui
leonar:  c'est ici
Joda:    oui, j'entends, mais je ne vois pas
leonar:  regarde vers le bas
leonar:  tourne à ta droite
Joda:    oui
Joda:    j'y suis, merci Leonar
leonar:  derrière toi
Joda:    merci, au revoir
Leonar: au revoir

Collège virtuel français
Sommige werelden bieden ook mondelinge chat Je klikt op Chat vocal in het menu en dan zie je of die mogelijkheid aanwezig is. Met deze vorm van synchrone mondelinge communicatie komen de vier vaardigheden aan bod waarin de leerlingen zelfstandig en individueel in Alterlinks kunnen oefenen. Dat is ook de reden dat ik op het idee kwam een collège virtuel français te bouwen. De kosten daarvoor werden betaald door het Expertisecentrum mvt in Leiden. De afdeling Support van Alterlinks heeft het bouwwerk gedaan, want bouwen in een virtuele wereld is echt geen sinecure. Vandaar dat het geheel meer lijkt op een noodgebouwtje met een traditioneel klaslokaal en vreemd uitziende leerlingen.


Toch zijn bezoekers al welkom. Om er te komen moet het volgende gebeuren: Download Alterlinks van www.alterlinks.fr. Ga naar téléportation in het menu. Klik op Vers. Vul in achter Monde: COLLEGE en je wordt ‘geteleporteerd’ naar de school. Lees de boodschap van de hôtesse. Er staat voor de deur een brievenbus. Daarin kunnen bezoekers berichten versturen, maar let wel: de voertaal is Frans met of zonder fouten, dat maakt mij niet uit. Als ik een bericht ontvang, dan kom ik naar school om even te chatten. Hoe streng ik ben bewijst de ontvangst van mijn eerste bezoeker,
een Anglofoon:
 
 
Ashley Colin: Joda
Joda: Oui
Ashley Colin: I made an avatar for this world
Joda: c'est possible,oui
Ashley Colin: hm?
Ashley Colin: you speak English?
Joda: c'est une école française, faut parler français
Ashley Colin: oh ok
Ashley Colin: nevermind then :-)
Ashley Colin: bientat
Joda: au revoir Ashley Colin


wordt vervolgd

Omhoog


© John Daniëls stuur een bericht aan het bureau LT