Nieuwe wijn in oude zakken.....
Omhoog (Hand)Boek2.0 Etwinning Euregio's Nieuwe wijn.... Ollis Hollandreise VOL of TTO Wijs met wiki's ICT in mvto Nederlands Quizzen

Digischool
Tja, zal de lezer zeggen: Digischool en zo – dat weet ik nu wel. Maar of dat echt zo is? De naam is bekend, maar wie kijkt dagelijks of er nieuwe vondsten zijn? Eigenlijk zou Digischool dus niet meer voorgesteld moeten worden, maar toch: op
www.digischool.nl vind je in de verschillende “vaklokalen” een schat aan online spullen voor je vak. En ook op vergelijkbare portals in onze buurlanden Duitsland en België is het onderwijskundig goed toeven. Dus inderdaad: nieuwe (ICT)wijn in oude (portal)zakken – dat is het thema van deze bijdrage.
Wat de vreemde talen betreft zijn met name Duits en Engels erg goed bediend, en dat al bijna zo’n 20 jaar. Geen wonder overigens als je weet dat het initiatief destijds genomen is door een aantal innovatieve vakdocenten van de Dalton SG in Voorburg. Zo zie je waar een stel enthousiaste collega’s van één school toe in staat zijn!
Ook voor Nederlands is het nodige te vinden. Heel attractief zijn bijvoorbeeld de smartboardlessen, waarvan je een hele serie gratis kunt downloaden en in je eigen lessen kunt inzetten. Een goed voorbeeld: “Wil jij …met mij? Liefdesgedichten voor pubers”.
Veel rijker dan het vaklokaal Frans van Digischool is een website waar o.a. de Vereniging van Leraren in Levende Talen nadrukkelijk haar steun aan verleent
.
www.franszelfsprekend.nl.Je vindt hier werkelijk materiaal op alle fronten, voor alle vaardigheden. De rubrieken spreken voor zich, zie de afbeelding. Veel fraais vind je bijvoorbeeld bij “Weetjes en spelletjes”, waar de materialen deels volgens ERK-categorieën voorgesorteerd zijn. Eigenlijk is elke rubriek de moeite waard.
Ook Spaans komt aan z’n trekken. Heel leuk is de link naar spelletjes: je krijgt dan een aantal spelmogelijkheden te zien. Het spellingsspel bijvoorbeeld is de moeite waard, ook voor andere vreemde talen: je kiest eerst de taal, dan de moeilijkheidsgraad en vervolgens moet je steeds kiezen of een woord bestaat of niet. Via “oefenen” kom je o.a. bij “oefeningen op muziek” – gatenteksten bij populaire songs die als mp3 te horen zijn. Kortom: voor elk wat wils.

www.duits.de
Hetzelfde geldt voor Duits:
www.duits.de, een waanzinnige bron van materialen voor leerlingen en docenten, sinds jaar en dag bijeengebracht en geordend door de grondlegger van het vaklokaal Duits, Paul Goossen. Naast de bekende rubrieken rond vaardigheden, grammatica etc. vind je hier de nieuwste Duitstalige popmuziek, bijeengebracht uit YouTube en aanverwante bronnen en een zeer volledig overzicht van interessante recente speelfilms. Verder zijn er een aantal niet te versmaden specials, o.a. rond literatuurgeschiedenis, de geschiedenis van Duitsland, Berlijn, KLV, etc. En last but not least bijzondere leerlingproducties, bijvoorbeeld een filmpje rond Valentijn van het Teylingencollege uit Noordwijkerhout. Kijk en geniet!
Alle Digischool-klaslokalen kennen overigens ook een lerarengedeelte. Kijk er vooral eens rond als je dat nog niet eerder gedaan hebt: je vindt er van alles en nog wat!

www.klascement.net
Ook België kent een soort digischool:
www.klascement.net – een zeer fraaie verzameling bronnen, materialen, projecten, lesideeën etc. voor alle schooltypen en vakken. Je kunt er via de vier zoekvensters per vak op het gewenste niveau gaan zoeken: succes verzekerd. Het is zeker de moeite waard je te registreren, maar om eerst eens rond te snuffelen op de site te maken hoeft dat niet per se. Wil je echter lesmateriaal downloaden, dan moet je geregistreerd zijn. Sinds een aantal jaren alweer is er ook een op Nederland gerichte Klascement-site beschikbaar, die net zo werkt als z’n Belgische moeder: www.klascement.nl.

www.lerareninfo.be
Een andere Belgische bron is
www.lerareninfo.be. De sites van lerareninfo.be zijn een privé-initiatief dat wordt gedragen door tientallen vrijwilligers uit met name het Vlaamse onderwijsveld. Onafhankelijkheid staat er hoog in het vaandel. Het gaat dus nadrukkelijk niet om reclame voor methoden, uitgevers of hard- of software. Het betreft een particuliere info-site van en voor docenten, gerund door een aantal vrijwilligers. Om volledig gebruik van alle mogelijkheden te kunnen maken, moet je je registreren, een fluitje van een cent. Je vindt er vijf rubrieken waarin heel wat interessante kost te vinden is: lerarenblogs, lerarenforum (bedoeld voor uitwisseling van lesideeën en discussie over onderwijsthema’s), lerarenkalender (wat gebeurt waar voor wie?), lerarenlinks en lerarentools. De twee laatste rubrieken zijn ook voor Nederlandse collega’s vruchtbaar en spreken voor zich. Je kunt ook gewoon eens rondkijken zonder aanmelding. Van harte aanbevolen!

ZUM
Sowieso loont een blik over de grens ook op ICT-gebied. In Duitsland loopt al jaren een WIKI-project,
http://wikis.zum.de/portal/Hauptseite, van de Zentrale für Unterrichtsmedien (ZUM), een samenwerkingsverband van een stel docent-vrijwilligers dat niets te gek is. Het loont de moeite er voor het eigen vak eens door heen te bladeren. En kijk dan bijvoorbeeld voor je eigen vak ook eens op de DSB-Wiki, de Digitale Schule Bayern.

En nog enkele andere......
Tenslotte: ook de websites van de grote cultuurinstituten in ons land zijn een bron van informatie voor docenten en leerlingen, o.a. Goethe-Institut (
www.goethe.de), British Council (www.britishcouncil.org), Institut français (http://institutfrancais.nl/nl/), Instituto Cervantes (http://www.cervantes.es/default.htm) etc.

terug


© Kees van Eunen stuur een bericht aan het bureau LT