Quizzen
Omhoog (Hand)Boek2.0 Etwinning Euregio's Nieuwe wijn.... Ollis Hollandreise VOL of TTO Wijs met wiki's ICT in mvto Nederlands Quizzen

Je weet niet wat je weet: quizzen in de mvt-les

Al weer een hele tijd terug heb ik de nog steeds frisse en volop actieve website Poëzie in beweging voorgesteld. Voor wie daar nog nooit van heeft gehoord: vooral kijken – www.poezie-in-beweging.nl. Onafhankelijk, niet gesponsord door welke uitgever dan ook en met ideeën, materialen (bijvoorbeeld het prachtige smartboard-bladerboekje Poëzie in zakformaat) tips, lesmodellen en tientallen gedichtreceptjes (Maak een eigen gedicht) waar je je vingers bij aflikt.

Sinds kort hebben Hadelinde van der Hoek (Duits), Margreet Feenstra (Engels) en Jacqueline Kabel (Frans), dezelfde drie collega’s die destijds – in 2003 – Poëzie in beweging startten, een nieuwe loot aan de MVT-websitestam toegevoegd. Namelijk www.kennisvanlandenvolk.nl, een nieuwe educatieve site met quizzen over Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Waarbij het er om gaat dat de leerlingen hun kennis van land en volk testen en er al doende wat van opsteken natuurlijk. De quizzen bestaan uit 10 vragen of uit 25 vragen. De vragen zijn op diverse manieren gesteld, zoals meerkeuze- en sleepvragen. Leerlingen kunnen hun  antwoorden direct controleren en krijgen waar nodig extra informatie en uitleg. De vragen komen uit een uitgebreide database zodat je telkens opnieuw een quiz kunt doen en andere vragen krijgt. Aan het eind van de quiz is het mogelijk je naam op een scorebord te noteren. Vakdocenten kunnen dit digitale leermiddel inzetten om hun leerlingen enthousiast te maken voor ‘hun’ taalgebied. Spelenderwijs komt er heel wat informatie over het land in kwestie aan de orde – en dat is ook leuk voor die leerlingen die al eens ergens zijn geweest. Als leerlingen de quiz nogmaals doen, zullen - naast nieuwe vragen -  ook sommige vragen herhaald worden. Hier drie voorbeelden (Frans, Engels en Duits): 

Op de hoogte blijven? Op de site kun je je aanmelden voor een digitale nieuwsbrief.

Engels
Op www.kennisvanlandenvolk.nl wordt ook verwezen naar een speciale site voor Engels: Engels Klaslokaal (http://engelsklaslokaal.nl). Margreet Feenstra vertelt desgevraagd dit er over: dit is een site die ik oorspronkelijk alleen voor mijzelf en mijn leerlingen heb gemaakt. Toen ik voor de zomervakantie op de mailing-lijst Engels verzoekjes zag voor leuk materiaal voor de laatste lessen, heb ik (na enige aarzeling want dan moet het natuurlijk ook goed materiaal zijn en kloppen) een link gestuurd naar mijn Engelse Accenten Quiz
. De reacties waren superenthousiast. Sindsdien wordt de site dus ook door collega’s in het land bezocht.
En verder zegt ze: Ik merk dat leerlingen het vaak moeilijk vinden om goed leermateriaal te vinden op het internet. Ze kunnen niet goed bepalen of een (grammatica)oefening correct is en of een YouTube filmpje de juiste info geeft. Halverwege vorig jaar gaven een aantal van mijn zwakkere onderbouw en bovenbouw leerlingen aan dat ze het fijn zouden vinden als ik ze zou helpen met links naar goede grammatica oefeningen. Dat heb ik gedaan. De resultaten waren vooral in de onderbouw spectaculair. Zwakke leerlingen (maar met een ijzeren wil) scoorden plotseling voldoendes voor hun toetsen. Zij superblij en ik zit uren achter de computer … Dit jaar ga ik er mee verder. Dus docent(e) Engels: kijken!

Quipper
Terug naar het hoofdthema: quizzen. Ooit gehoord van Quipper? Dit programma biedt – ook wel onder de naam Yellow Queen – quizzen op verschillende terreinen, echter zonder uitzondering voor onderwijsdoeleinden bruikbaar. Een compleet overzicht staat op de Quipper-site, www.quipper.com.  Kies rechtsboven of je een quiz wilt ontwerpen of doen. Voor Frans en Duits is er bijvoorbeeld een luisterquiz te vinden voor beginners. Voor Frans biedt Quipper verder een idioomtrainer en een literaire quiz (over Voltaire, Molière, Victor Hugo, Albert Camus en Charles Baudelaire). Voor Engels is er een keur aan mogelijkheden, van grammar via William Shakespeare, Harry Potter en Wuthering Heights  tot The British Empire. Bij een fout antwoord krijg je info over de gemaakte fout en over hoe anderen de betreffende vraag hebben beantwoord. Stop je, dan krijg je een overzicht van de stand plus een waardering. Kortom: simpel, doeltreffend en gratis. De voertaal in alle quizzen is Engels, ook als het bijvoorbeeld om de training van Franse luistervaardigheid gaat. Dat stoort je leerlingen niet, gewend als ze zijn aan het Engels in het leven van alledag. Van Quipper zijn ook apps (android en apple) verkrijgbaar.

Beter spellen
En tenslotte Beter Spellen (www.beterspellen.nl) en Nu Beter Engels (www.nubeterengels.nl): websites mensen die hun kennis van het Nederlands c.q. Engels willen verbeteren. De doelgroep is heel breed: scholieren en volwassenen. Voor scholieren is het een goede dagelijkse oefening naast de lessen op school. Het werkt zo: je kunt na aanmelding gratis meedoen. Je kiest zelf op welk niveau je meedoet en krijgt elke werkdag een e-mail dat er een test (4 mc-vragen) klaarstaat. Het programma houdt de resultaten bij van de ingelogde persoon. Er zijn veel scholen die de dagelijkse test klassikaal doen op een smartboard: Ze vullen de test één keer in en kiezen het antwoord dat de meeste stemmen krijgt. Je krijgt dan een klas-score. Dit kost elke dag een paar minuutjes en iedereen is weer scherp. Binnenkort gaan vergelijkbare sites voor Afrikaans en Duits online. Wordt vervolgd dus!

omhoog


© Kees van Eunen stuur een bericht aan het bureau LT